Första steget mot historisk dubbel för Häcken

GÖTEBORG. Övertaget var stort, målchanserna få. Då avgjorde Häcken och tog hem cuptiteln med de fasta situationerna.

Först en hörnvariant och sedan ett inkast där målskyttarna Filippa Angeldahl och Stina Blackstenius visade vägen i 3–0-segern mot Eskilstuna.

Häcken kan nu ta en unik dubbel.

Favorittippade Häcken och tränaren Mats Gren överraskade med att bänka stjärnor som Lotta Ökvist, Pauline Hammarlund, Anna Julia Csiki och Elin Rubensson mot Eskilstuna.

– Det är ingen defensiv uttagning, det kommer man se på hur vi kommer att spela, sa Gren till SVT precis före avspark.

Bollinnehavet var också enormt för hemmalaget de första 20 minuterna med nästan uteslutande spel runt Eskilstunas straffområde men utan att Häcken skapade några riktigt heta chanser.

Närmast kom Häckens mittback Emma Kullberg som nickade Milica Mijatovics hörna i ribban (36).

Eskilstuna jobbade sig sakta in i matchen och hade flera nära-lägen till farliga kontringar med hypersnabba Felicia Rogic i spetsen.

Häcken fortsatte att dominera i den andra halvleken, fortsatte att få hörnor men få målchanser.

Men till slut – på tionde hörnan – kom en variant från höger där Filippa Angeldahl kom in i straffområdet och fick skottläge. Angeldahls avslut gick via ett Eskilstunaben förbi Emma Holmgren till 1–0 för Häcken (56).

– Det var en inövad variant, säger Angeldahl nöjt.

Ännu en fast situation – nu ett inkast – ledde till 2–0 (70). Stina Blackstenius tog emot ett inkast till vänster, skar in, tog sig starkt förbi ett par Eskilstunaspelare och avslutade mycket vackert i det bortre hörnet med ett klassmål.

– Det var jätteskönt att göra mål. Jag var inte så förberedd på att skottet skulle leta sig hela vägen in i mål, säger Blackstenius.

Finalen avgjordes definitivt när inhopparen Pauline Hammarlund tryckte in 3–0 (87) från nära håll.

Kan bli unik dubbel

Cupsegern innebär att Häcken tog ett steg mot en unik titel i svensk fotboll. Även klubbens herrlag är ju i final i Svenska Cupen mot Hammarby 30 maj.

Ingen svensk förening har vunnit cuptiteln samma år på både dam- och herrsidan.

Hammarby var i dubbel final 1983 men då förlorade Bajens damer mot Sunnanå och herrarna mot IFK Göteborg.

Fotnot: När cupen inleddes i höstas var det Kopparbergs/Göteborg som gick in i turneringen. Men efter ett uppmärksammat byte gick KGFC in i Häcken i början av 2021.


Se alla damallsvenska matcher här på Sportbladet Play

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.