EM i fotboll 2021

Klart: Sverige har sin EM-bas i Göteborg

Av: 

Fredrik Andersson

Michael Wagner

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

FOTBOLL

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Det blev inget Dublin.

Nu har det svenska herrlandslaget hittat en ny EM-bas – Göteborg och Häckens träningsanläggning.

– En väldigt bra plats att ladda på, säger förbundskapten Janne Andersson.

Varken Bilbao eller Dublin kunde möta Uefas krav att tillåta publik på minst 25 procent av arenornas platser, därför flyttades Sveriges EM-matcher i förra veckan till Sevilla respektive Sankt Petersburg.

Blågults EM-bas var från början tänkt att vara i Dublin, men då Dublin försvann tvingades Sverige tänka om – och under fredagen meddelade SvFF att man kommer ha sin EM-bas på hemmaplan. I Göteborg.

Tränar hos Häcken

Landslaget kommer träna på Häckens träningsanläggning Gothia Park Academy och bo hos grannen, spa-hotellet St Jörgen Resort.

I den omedelbara närheten vid EM-basen på Hisingen finns både Häckens träningsanlägging, golf-, tennis- och padelbanor.

De båda anläggningarna ägs av företaget Gårda Johan där tidigare hockeyprofilen och Frölundaordföranden Hans ”Bula” Andersson är storägare.

– Bra förberedelser är A och O för oss. Givet de sena besked vi fått från UEFA så tycker jag att vi har hittat en väldigt bra plats att ladda på. Vi har väldigt bra förutsättningar att förbereda oss, säger förbundskapten Janne Andersson i en kommentar på förbundets hemsida.

Landslagschef Stefan Pettersson:

– Vi är väldigt glada att vi hittat den här lösningen. Närheten till bra träningsplaner och generellt bra omgivningar har varit centralt för oss. Inte minst med tanke på Coronarestriktionerna som gäller för laget. Sen känns det såklart extra kul att få ladda upp i Sverige, säger landslagschef Pettersson i en kommentar på förbundets hemsida.

Ingen spontanfika på Avenyn

Pettersson utvecklar för Sportbladet:

– Det är viktigt att vi kan röra oss hyfsat fritt i den covidsäkrade bubbla som vi ska befinna oss i. Går det bra för oss i EM så kan vi bli kvar i Göteborg och på Hisingen i tre veckor.

Får spelarna ta en fika på stan?

– Vi vet att mycket kan ändras kring covidreglerna men med stor sannolikhet är det covidprotokollet som det är nu som vi kommer följa. Några spontana utflykter blir det inte – vi ska inte beblanda oss med andra. Eventuellt kan vi göra planerade utflykter där smittorisken från andra i princip är lika med noll, säger Stefan Pettersson.

Under fredagen spikade även motståndaren Polen sin bas. Även de stannar på hemmaplan i Sopot och bor på Marriott Resort and Spa. Slovakien lutar åt att ha sin EM-bas i spelorten St Petersburg.

Spanien laddar också i välbekant miljö, på Las Rozas de Madrid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Imorgon Sverige - Slovakien! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

EM i fotboll 2021

LÄS VIDARE

Sveriges trupp till fotbolls-EM

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson

Stefan Pettersson