Degerfors IF

Andreas Holmberg om tuffa cancerbehandlingen

Av: 

Erik Karlsson

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Han föreberedde Degerfors för allsvensk återkomst när han fick cancerbeskedet.

Nu berättar tränaren Andreas Holmberg, 36, om de tuffa månaderna i en text på Cancerfondens hemsida.

– Värst var ändå upplevelsen i slutet av varje behandlingsomgång; att hela livsgnistan försvann, säger han.

I kväll gör Degerfors comeback i allsvenskan borta mot AIK. Vid sidlinjen står tränaren Andreas Holmberg.

Det var långt i från självklart. I början av året upptäckte han att ena testikeln ”var hård som en golfboll”. Två veckor senare opererades han för testikelcancer.

”Svårt att sätta ord på”

Operationen gick bra men det krävdes cytostatikabehandling också. Tre veckors intensiva behandling i tre olika omgångar.

– Det är bland det värsta jag har upplevt. Det är svårt att sätta ord på hur jag mådde den här tiden. Jag var trött, illamående, hade problem med tinnitus.

– Men värst var ändå upplevelsen i slutet av varje behandlingsomgång; att hela livsgnistan försvann. Jag kände mig likgiltig inför allt. Som tur var kom alltid en måndag efter avslutad behandling. Jag mådde i och för sig fortfarande skit men gnistan var tillbaka. 

”Då kom tårarna”

Mellan cytostatika-behandlingarna, när kroppen mådde bättre, kunde Andreas Holmberg vara med på träningarna så länge de hölls utomhus. Men annars har han fått följa lagets försäsongsmatcher från tv:n. Han minns särskilt cupmötet med Elfsborg. Plötsligt se han hela laget marschera in med speciella tröjor.

– På tröjorna hade de tryckt upp en bild av mitt ansikte och texten ’Vi tänker på dig – fuck cancer.’ Då kom tårarna, säger Andreas Holmberg.

I slutet av mars avslutade han sin sista behandlingsomgång. Nu väntar täta efterkontroller. Men först, allsvensk premiär.

– För egen del blir det ett sätt att knyta ihop lärdomarna från den här tiden; fotbollen, som jag har älskat sedan jag var liten, kan för en tid hamna i skymundan av cancer, men det betyder inte att sporten blir oviktig. Tvärtom har den möjlighet att bidra och hjälpa till där den verkligen behövs.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Nicolás Stefanelli: ”Går hårt för att vinna skytteligan”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Degerfors IF

Andreas Holmberg

Cancer

Allsvenskan i fotboll

Fotboll