Hittade faktura för 800 000 kr vid knarkrazzia

Björn Wesström och Nabil Bahoui.
Björn Wesström och Nabil Bahoui.

En faktura på 800 000 kronor gällande Nabil Bahouis övergång från AIK till Al Ahli SC i Saudiarabien 2015 har hittats vid en knarkrazzia i Stockholm, avslöjar Dagens Nyheter.

DN:s granskning visar att AIK kan ha lämnat uppgifter om ett så kallat brevlådeföretag till Svenska Fotbollförbundet.

Hösten 2015 lämnade AIK-stjärnan Nabil Bahoui Gnaget för spel i Al Ahli SC. Men tiden i Saudiarabien blev kortvarig. Redan i januari 2016 flyttade Bahoui vidare till tyska Hamburger SV. I dag är han tillbaka i AIK sedan förra sommaren.

Nästan fem år senare avslöjar nu Dagens Nyheter att en faktura som rör Bahouis övergång från AIK till Al Ahli hösten 2015 har hittats.

Enligt DN dök den upp i samband med att polisen gjorde en knarkrazzia i Stockolm i augusti mot två kriminellt belastade svenskar med affärsverksamhet i Estland. Härvan ska även ha kopplingar till ett omfattande bitcoinbedrägeri.

”Framtagande av förhandlingsstrategi”

Fakturan som knyts till Bahoui-övergången avsåg ”framtagande av av förhandlingsstrategi och villkor”, skriver DN. Summan var på 80 000 euro, motsvarande 800 000 kronor, och daterad i april 2018, nästan tre år efter affären genomfördes.

DN har försökt få svar på varför ett företag i Estland, som företräds av grovt kriminella svenskar, har skickat fakturan till ett schweiziskt agentbolag.

”Jag känner inte till något av bolagen. Jag kan inget om bolag och sådant, jag är bara en fortbollsspelare som fokuserar på att göra mitt bästa på varje träning och varje match”, säger Nabil Bahoui i en skriftlig kommentar till DN där han även tar ”kraftigt avstånd från all form av kriminalitet”.

Hasan Cetinkaya, som var Nabil Bahouis agent 2015, säger till DN:

– Jag vill inte besvara saker för andra bolag eller åt AIK, det får de göra själva.

Registrerades aldrig hos SvFF

Enligt DN registrerades aldrig företaget som fakturan är utställd på när AIK lämnade information om övergången till Svenska Fotbollförbundet 2015.

De uppgifter AIK lämnade till SvFF leder enligt DN:s granskning i stället till en professionell företagsbildare med bas på Malta samt ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland.

Svenska fotbollförbundets jurist Anders Hübinette, säger till DN att förmedlarreglerna inte godkänner målvakts- och bulvanupplägg.

När DN kontaktar AIK får de fyra olika versioner om vilka som varit inblandade i affären. VD:n Björn Wesström har enligt DN inte svarat på frågor hur AIK kom i kontakt med brevlådeföretaget och varför de valde att anlita det företaget.

Sportbladet har varit i kontakt med Björn Wesström som vill avvakta till imorgon måndag innan han uttalar sig mer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.