Seger för Djurgården i premiären

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

FOTBOLL

STOCKHOLM-BORÅS. Djurgården bortabesegrade Elfsborg med 2–0 efter mål av bland andra Edward Chilufya – som firade med en mäktig bakåtvolt.

– Jag kan hoppa ännu högre..., säger Djurgårdens anfallare med ett skratt.

Både Elfsborg och Djurgården har pekats ut som tänkta topplag inför säsongen.

Och det bjöds på tempostark och underhållande fotboll i lagens premiärmöte i Borås. Elfsborg skapade flera bra chanser matchen igenom – men det var Djurgården som stod för effektiviteten.

– Vi är inte riktigt där. Vi saknar den extra metern och peta in bollen. Vi måste markera närvaro och visa att vi är påslagna, säger högerbacken Johan Larsson som matade inlägg utan att laget fick utdelning i första.

Det fick däremot Djurgården. Ytterbacken Aslak Fonn Witry gjorde 1–0 när han dök upp på bortre och volleybredsidade in ett Niklas Bärkroth-inlägg upp i taket i den tolfte minuten.

Spektakulärt firande

– Jag ropade på Kalle (Holmberg) och utan hans rörelse så får jag inte jag ytan till att sätta bollen. Att jag gjorde mål är mycket hans förtjänst, säger Witry efter matchen.

Elfsborg öppnade sedan andra halvlek riktigt vasst och tryckte på för en kvittering.

Då kontrade Djurgården. Kalle Holmberg tittade upp och hittade Edward Chilufya som säkert placerade in bollen till 2–0 – och firade med en rekordhög (?) bakåtvolt.

– Firandet är speciellt för mig. Jag har alltid gjort det när jag gör mina mål.

Men du nådde väldigt högt?

– Jag kan hoppa högre än det... Om jag gör ett hattrick igen (som mot Umeå i februari) så hoppar jag högre, säger han.

Målet var viktigt. Inte bara för att punktera matchen utan också för 21-åringen som efter ett par skadedrabbade säsongen ser ut att kunna få sitt riktiga allsvenska genombrott.

– Man måste sätta andra chansen när man får den. Det var ett viktigt mål, vi ville verkligen vinna den här matchen, säger han.

Elfsborg hittade aldrig den sista forceringen utan matchen slutade 2–0 till gästerna. Hemmalaget tvingades även byta ut sin mittback Joseph Stanley Okumu som åkte på en smäll i andra halvlek.

– Han skallade ihop fick en smäll mot ögat. Det blev en svullnad över ögat, han kunde in inte öppna det och såg suddigt. Det var ett självklart beslut att ta av honom, säger Elfsborgs klubbläkare Matilda Lundblad.

Prognosen ser dock bra ut även om det medicinska teamet följer utvecklingen.

– Det var inga tecken på hjärnskakning, men men kan smyga på. Jag ska ta en titt på honom imorgon igen, säger Lundblad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.