Rashford skriver bok och startar bokklubb för utsatta barn

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Marcus Rashford har startat ett nytt projekt för fattiga barn genom en bokklubb och egna böcker.

Under sin uppväxt insåg han att andra barn fick höra en nattsaga först när han såg det på film.

Boken som han själv är medförfattare till ska fokusera på utbildning, positivt tänkande och kvinnliga förebilder.

Marcus Rashford har fått mycket uppmärksamhet för sitt engagemang för att hjälpa barn med tuffa levnadsvillkor.

Under den tuffa uppväxten jobbade hans ensamstående mamma Melanie hårt dag och natt för att kunna ställa mat på bordet till de fem barnen, böcker fanns längre ner på prioriteringslistan.

– Jag visste inte att det var normalt att läsa när det var dags att sova. Det var något jag bara såg på filmer. Men filmer är filmer, inte verklighet, säger Marcus Rashford till The Sun.

Marcus Rashford.
Foto: GETTY / BILDBYRÅN
Marcus Rashford.

Kan hjälpa barn

Det var inte förrän vid 17-års ålder som anfallaren i Manchester United och det engelska fotbollslandslaget upptäckte glädjen med att läsa böcker, det fick honom att forma hans personlighet till vad den är i dag.

Nu vill 23-åringen uppmuntra ungdomar att läsa genom att starta en bokklubb.

– Jag önskar att jag erbjöds möjligheten att verkligen engagera mig i att läsa mer som barn, men böcker var aldrig något som vi hade råd med som familj när vi behövde mat på bordet. Min mamma brukade berätta historier och hon kunde få mig att skratta, men vi hade aldrig böcker att läsa tillsammans. Jag tänkte på böcker som en del av skolan och det var det. Det fanns tillfällen där tillflykten till böckerna verkligen kunde ha hjälpt mig. Jag vill ha den här tillflykten för alla barn. Inte bara för de som har råd med det. Jag känner att böcker kan hjälpa barn att bli vad de vill bli, säger Marcus Rashford.

Ger bort gratis

Marcus Rashford Book Club kommer att bedriva välgörenhet och skänka böcker till dem som inte har en priviligierad bakgrund, över 380 000 barn i Storbritannien har aldrig ägt en bok.

Han säger att en orsak till att han inte fastnade för böcker i skolan var att det inte fanns karaktärer som han kunde relatera till.

I hans egna böcker vill han ha personer med olika former, storlekar, religioner, hudfärger, med mera.

Boken som Marcus Rashford skriver själv tillsammans med fotbollsjournalisten Carl Anka och prestationspsykologen Katie Warriner kommer att ges ut i maj och har den engelska titeln: YOU ARE A CHAMPION: Unlock Your Potential, Find Your Voice and Be the BEST You Can Be.

Han kommer också att skriva två fiktiva barnböcker för dem över sju år med utgivning under 2022.

”Saker barn inte ska se”

Den förstnämnda boken kommer att innehålla ett kapitel om kvinnliga förebilder, han poängterar hur beroende han har varit av hans egna mamma som hade olika jobb men ändå fick vända sig till soppkök för sina barns skull.

– Jag har sett henne gå igenom saker dag efter dag som barn inte riktigt borde få se. Jag såg hur hårt hon arbetade, hur stark hon var för att skapa sig själv ett liv. När jag ser henne nu så är hon bekväm, hon är glad. Hon ringer mig fortfarande varje dag för att prata om saker jag gör. Hon vill att jag ska fortsätta oavsett vad folk säger, säger Marcus Rashford.

Fotbollsstjärnan har under en tid bedrivit en kamp mot barnfattigdomen i Storbritannien.

Efter att hans förslag om att förse 1,4 miljoner brittiska barn med matkuponger under skolloven röstades ner av parlamentet tog han saken i egna händer.

Marcus Rashford är uppvuxen i de fattigare delarna i Manchester och har spelat i Manchester United och det engelska fotbollslandslaget sedan 2016, han är yngst av fem syskon i familjen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.