”De som vinner den matchen tar guldet”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Häckens hemvändare Erik Friberg.
FOTBOLL

Toppmodern träningsanläggning, mängder av stjärnor, ny tränare och miljoner på banken.

Är det inte dags att hota om SM-guldet på allvar nu, Häcken?

– Det blir vi eller Malmö som vinner. Vi möts i sista matchen på säsongen. De som vinner den tar guldet, säger hemvändande nyförvärvet Erik Friberg i en lång intervju.

Fyra guldhjältar från Malmö är tillbaka i allsvenskan.

Men ingen spelar i MFF 2017.

Jiloan Hamad gick till Bajen, Simon Thern valde AIK, Magnus Eriksson är i Djurgården – och Erik Friberg åkte hem till Hisingen.

– Ja, det stämmer fan. Ingen går till Malmö.

Varför har det blivit så?

– Malmö har väl blivit för bra. De vill inte ha hem oss längre!

”Jag tycker om Malmö grymt mycket”

Erik Friberg skrattar gott och kontrollerar så att ispaketet som är fäst vid hans försäsongssargade fot sitter fast ordentligt. Häcken har just avslutat ett intensivt träningspass i Dubai och värmen tar hårt på den rödlätte mittfältaren.

– Men skönt att vi får en riktigt varm dag. I början var det fan sandstorm och kallt här.

Han betonar också att det aldrig fanns något alternativ för honom.

– Jag ville verkligen hem till Göteborg. Häcken är mitt lag, även om jag tycker om Malmö grymt mycket också. Jag har vuxit upp där och ville tillbaka. Dealen var också perfekt med ett fyraårskontrakt. Fint att Häcken också ville ha mig, annars vetefan vad man hade gjort.

Box till box-mittfältaren, som fyller 31 i år, har ett SM-guld med MFF, proffsspel i USA (MLS-titel med Seattle Sounders), Italien och Danmark och är känd för att kombinera löpvillighet med en fin poängproduktion. Därmed är han – lite i skymundan – ett av seriens vintern absolut starkaste nyförvärv.

”Hade aldrig hänt för tio år sedan”

I Malmö fick han 2013 smeknamnet "Mr 100 procent". Friberg sköt bara sex skott under hösten – men på något magiskt vis gick alla hela vägen in i mål – och mittfältaren var därmed helt avgörande när skåningarna knep den allsvenska titeln.

Är du fortfarande 100 procent?

– Haha. Nej... Nu är jag fan Mr. 0 procent. 100 procent blir jag nog aldrig igen. Den hösten var bara sjuk. Sen sköt jag inte mer, det fick fan vara nog. Det var Johan Flinck hos er på Sportbladet – pigg kille! – som kom på det där med 100 procent.

Erik Friberg är bara ett i raden av prestigeköp som Häcken radat upp det senaste halvåret: Alhassan Kamara, Rasmus Lindgren och Alexander Farnerud är andra som anslutit.

– Det hade ju aldrig hänt för tio år sedan när jag kom till Häcken för första gången. Det är stor skillnad på vilka spelare vi tar in nu för tiden.

Hisingsklubben har alla förutsättningar för att vara ett stabilt allsvenskt topplag: en toppmodern träningsanläggning, flera stjärnor, en ny tränare i Mikael Stahre och miljoner på banken. Faktum är att de faktiskt underpresterat de senaste åren sett till vilka resurser de förfogar över.

Välkomnar Källström

Hur bra trupp har ni i år?

– Den är stark. Titta på Alex Farnerud, Paulinho och "Crespo" Kamara. De kommer göra målen som krävs. Paulinho är ju seriens bästa spelare om han är frisk. Då snittar han ju ett mål per match. Sen kommer vi väl värva ett par namn till. Sonny (Karlsson, sportchef) har ju sagt att han inte är färdig.

Det kan ju bli ytterligare en fin mittfältare – utöver dig och Alex Farnerud – som vänder hem till Häcken...

– Kim Källström? Klart att det är en jävla skillnad på att få hit honom jämfört med mig. Men bara in med honom! Det vore hur bra som helst. Man har ju förstått att det verkar nära med Djurgården, men kommer han till Häcken så är han varmt välkommen.

Ni slutade tvåa 2012. Är det inte dags för er att – återigen – hota ordentligt om guldet?

– Ambitionen är att vara med i toppen. Jag vill vinna guldet något av mina sista fyra år här i Häcken. Om det blir i år? Vi får se, säger Friberg och fortsätter resonemanget:

– MFF är favoriter. De har helt enkelt den bästa truppen. Men många lag är jämna: AIK satsar hårt och har en jävla bra tränare i Rikard Norling, Norrköping kommer vara bra och Blåvitt är alltid tunga. Och så Östersund på det.

”Vi eller MFF vinner”

Vilka vinner SM-guldet då?

– Det blir vi eller Malmö som vinner. Vi möts i sista matchen på säsongen. De som vinner den tar guldet.

Vilken ung spelare kan slå igenom i Häcken i år?

– Det finns många. Men Kevin Ackerman är riktigt, riktigt bra. Han är bara 15 år gammal men är fysiskt stark.

Han ryktas ju till alla möjliga storklubbar. Real Madrid, till exempel. Är han redo för allsvenskan?

– Han är jävligt bra och känns inte som en yngling. Men om han ska gå redan nu? Det vet jag inte. Men om han stannar så tror jag att vi får se honom i allsvenskan inom kort.

Friberg hoppas också mycket på toppforwarden Alhassan Kamara.

– Farnerud är ju bäst. Annars tror jag på Kamara. Tre av de sex senaste allsvenska skyttekungarna kommer väl från Häcken? Det kan nog bli en till...

ARTIKELN HANDLAR OM