Vädjade om hjälp – bara sex svarade

Juan Mata hoppas på fotbollsvärlden men nästan alla har vägrat

Foto: Rui Vieira / TT
Juan Mata
FOTBOLL

Juan Mata offrar en procent av sin lön till välgörande ändamål och har bett alla sina kollegor att följa hans exempel.

Gensvaret i Premier League: Noll.

– Jag är ändå säker på att några av mina lagkamrater kommer hänga på, säger Mata till BBC.

Juan Mata tjänar omkring 75 miljoner kronor om året. En procent av det – alltså 750 000 kronor – skänker spanjoren genom sitt eget upprop ”Common Goal” bort till välgörande ändamål.

”Förhoppningsvis någon nästa vecka”

29-åringen har öppet bett alla sina fotbollskollegor att följa exemplet men hittills ha gensvaret varit knapert. För att inte säga uselt. Bara sex spelare har hoppat på Matas kampanj: Juventus italienare Giorgio Chiellini, amerikanska olympiska dammästarna Megan Rapinoe och Alex Morgan samt tyskarna Mats Hummels (Bayern München), Serge Gnabry (Hoffenheim) och Dennis Aogo (Stuttgart).

– Det handlar bara om tid och tålamod. Jag är övertygad om att vi kommer få massor av olika spelare från hela världen. Från England har vi förhoppningsvis någon ny nästa vecka, säger Mata till BBC.

Det svaga gensvaret från Matas eget hemland Spanien och nuvarande liga, den engelska Premier League, är noterbart. Detta inte minst med tanke på att Premier League är den liga i världen som betalar ut allra högst löner.

”Måste prata mer med dem”

Trots det, och trots att Juan Mata själv spelar i en av ligans allra rikaste klubbar Manchester United, har alltså 29-åringen ännu inte lyckats få någon lag- eller ligakamrat att offra en procent av lönen till hans välgörande ändamål.

– Jag är helt säker på att några av mina lagkamrater kommer att hoppa på det här. Jag måste bara prata mer med dem och i detalj försöka förklara vad det är vi försöker göra.

Det ska understrykas att många spelare redan har andra välgörenhetsåtaganden.

Här är fotbollens 10 dyraste övergångar 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM