Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

VM-kvalet ställs in: ”Får fan skämmas”

Av: 

Martin Tolén

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

GÖTEBORG/STOCKHOLM. VM-kvalmötet mellan Danmark och Sverige ställs in.

Det svenska förbundet fick under onsdagskvällen en skriftlig bekräftelse från det danska – och nu fokuserar det svenska laget helt på tisdagens möte med Ungern.

– Konsekvenserna av detta får Uefa titta på nu, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Blackstenius och Harder vid en tidigare landskamp.

Det danska fotbollsförbundet (DBU) och det danska landslaget har under en längre tid varit i konflikt.

Parterna har inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal där spelarna bland annat vill ha mer betalt och därför har fredagens VM-kvalmöte med Sverige varit hotat.

Beskedet: Matchen ställs in

Och under onsdagskvällen kom det definitiva beskedet från Danmark att matchen ställs in. Håkan Sjöstrand berättar att det handlar om en skriftlig bekräftelse från det danska förbundet.

– Situationen i sig är väldigt speciell, det är första gången vi är med om det här och jag kan inte komma på att situationen uppstått någon annanstans heller. Vi har haft kontakt med Uefa under dagen och fått vägledning i hur en sådan här situation ska hanteras. Ett landslag måste bekräfta att de inte kommer, och det är den bekräftelsen vi just fått. Konsekvenserna av detta får Uefa titta på nu, säger generalsekreteraren.

De svenska spelarna har under veckan tagit de danska spelarnas parti. Kosovare Asllani är en av de som lagt skulden på förbundet.

– Det kommer att bli match. Annars får man skylla allt på Danmarks fotbollsförbund. Då får de fan skämmas, sa Asllani till TT innan beslutet blev officiellt.

”Är ingen cirkus”

När de svenska spelarna nåddes av beskedet under kvällen styrdes möten om. Nu pågår istället arbetet med att planera om så att förutsättningarna inför tisdagens match mot Ungern blir bästa tänkbara. Bland annat kommer torsdagens träning att förlängas.

Det finns ingen möjlighet att matchen blir av nu?

– Det här är ett VM-kval i en av världens största sporter, det är ingen cirkus. Vi har fått en bekräftelse nu och det krävs ju jättestora förberedelser vid sådana här möten, med biljetter och annat, säger Håkan Sjöstrand.

Han berättar att de som köpt biljetter till matchen får pengarna tillbaka och att de även tittar på en lösning där de som vill kan ta sig till Borås på tisdag istället.

– Det är fruktansvärt tråkigt att den här matchen inte ska spelas. Det var höjdpunkten i det här VM-kvalet med den rivaliteten som finns mellan Danmark och Sverige och att de är EM-finalister. Det här skulle vara den stora publikfesten och utmaningen i kvalet.

Riskerar att uteslutas

I och med beslutet väntas Sverige tilldömas segern med 3–0 och dessutom riskerar danskorna att uteslutas från kvalet. En uteslutning från VM-kvalet innebär även en missad chans att kvala in till OS och dessutom spekulerar tidningen BT i en avstängning även över kvalet till EM 2021.

Enligt Rosengårds anfallsstjärna Sanne Troelsgaard skiljde nyligen motsvarande nära 600 000 kronor mellan buden från DBU och spelarnas fackförening.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

LÄS VIDARE

Bank: Vad i hela världen var det här för Sverige?

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

VM-kval i fotboll

Damlandslaget i fotboll

Kosovare Asllani

Uefa