Idrottsprofilerna lämnar Ryssland – oklart med svenskarna

De utländska sportprofilerna börjar lämna Ryssland.

Försvararen Pablo, tränaren Markus Gisdol och hans assisterande bryter med Lokomotiv Moskva. Assisterande tränaren, ukrainske tidigare storspelaren Andrej Voronin, lämnar Dynamo Moskva.

– Jag kan inte arbeta i ett land som bombar mitt hemland, säger Voronin till Bild.

Krigförande Ryssland utsätts för ekonomiska och idrottsliga sanktioner från en mycket stor del av övriga världen.

Det protesteras kraftfullt mot invasionen av Ukraina utanför Ryssland men det förekommer även protester inom landet där ett antal idrottsprofiler, ryska som utländska, visar sina åsikter mot den ryska aggressionen.

Under måndagen beslutade Fifa och Uefa att utesluta ryska klubbar och landslag från internationell fotboll.

Flera bryter kontrakten

Under tisdagsmorgonen blev det även känt i Ryssland att flera utländska fotbollsprofiler blir de första att bryta sina kontrakt och lämna sina uppdrag i ryska klubbar.

Tyske tränaren Markus Gisdol och hans assisterande Lutz Siebrecht lämnar med omedelbar verkan Lokomotiv Moskva, klubben som nyligen var nära att värva Williot Swedberg från Hammarby.

Även brasilianske försvarsstjärnan Pablo uppges lämna Lokomotiv.

– Pablo är den ende spelaren som är väldigt orolig över situationen och vi har en nära och tät diskussion med honom, säger sportchefen Thomas Zorn till ryska Sport24.

Hos lokalrivalen Dinamo Moskva meddelar klubben att assisterande tränare, den tidigare ukrainske storstjärnan Andrej Voronin, lämnar efter ”en gemensam överenskommelse”.

– Jag kan inte jobba vidare i ett land som bombar mitt hemland, säger Voronin till tyska Bild.

– Mitt hjärta är i Ukraina. Jag har vänner i Kharkiv, Kiev och i min hemstad Odessa. Jag får meddelanden var femte minut. Det är jättesvårt. Jag vet inte om jag borde säga detta, men om jag var i Ukraina just nu hade jag förmodligen haft en pistol i min hand också, säger Voronin.

Gisdol säger till Bild om varför han lämnar tränarjobbet för Lokomotiv Moskva:

– Jag kan inte stå på träningsplanen i Moskva som tränare och be spelarna att vara professionella när det några kilometer bort ges order som innebär lidanden för folket i ett helt land. Det här är mitt personliga beslut och jag är helt övertygad om att det är det rätta, säger Gisdol.

Flera ryska källor med mycket god insyn i den inhemska fotbollen säger till Sportbladet:

– Det här är nog bara början. Ingen vet vad som kommer härnäst eller hur många fler som kommer flytta.

Får inte uttala sig

I den ryska fotbollsligan finns nio svenska spelare med stjärnorna Viktor Claesson, Krasnodar, Jordan Larsson, Spartak Moskva och Dennis Hadzikadunic, Rostov, i spetsen.

Sportbladet har varit i kontakt med flera av spelarna. De vill inte och får inte uttala sig om den nuvarande situationen.

AIK har hört sig för om situationen för Axel Björnström men Sportbladet har även avslöjat att Sirius undersöker möjligheten att få hem försvararen från ryska Arsenal Tula.

Under måndagen höll den ryska ligaföreningen ett krismöte där klubbarna gemensamt beslutade om en riktlinje för hur klubbarna skulle värdera den sjunkande rubeln mot euron (som de flesta utländska stjärnornas kontrakt är skrivna i). Klubbarna uppmanades även att försöka förhandla om och sänka lönerna för de utländska stjärnorna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.