Svenska landslagsspelare nominerade till Ballon d’Or

Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius med bland 20 kandidater

Svenskorna Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius har chansen att vinna Ballon d’Or.

Men anfallsesset Kosovare Asllani ratas.

Det stod klart när 20 kandidater presenterades under fredagskvällen.

France Fotball presenterade under fredagen 20 kandidater till det ärofyllda priset, Ballon d’Or, som delas ut till årets bästa fotbollsspelare.

Bland dem fanns svenska Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius. Duon har nu chansen att bli belönade för sin fina form under året och är de enda svenskorna som har nominerats till det individuella priset.

Magdalena Eriksson tog under förra säsongen sitt Chelsea till en Champions League-final och en ligatitel. Medan Stina Blackstenius leder skytteligan i damallsvenskan med 14 mål och är med i gruppspelet av Champions League med Häcken.

Priset som inte delades ut under föregående år på grund av pandemin har endast funnits på damsidan sedan 2018. Det här årets pris blir alltså det tredje som kommer att delas ut till en spelare på damsidan.

De tidigare vinnarna är Ada Hegerberg och Megan Rapinoe.

Kosovare Asllani var under 2019 nominerad till priset och slutade på en 16:e plats. Men under årets gala får hon istället hoppas på hennes landslagskamrater.

Efter den ceremonin riktade Asllani kritik mot galan.

– Jag kan tycka från jämställdhetstänk att man skulle dela ut samma priser till kvinnorna också, som bästa målvakt, som för herrarna. Det blir jag lite förvånad över. Där känner jag att de behöver utvecklas, sade Asllani till Sportbladet efter galan i Paris.

Priset delas ut i Paris den 29 november.

Magdalena Eriksson kan vinna Ballon d’Or.
Magdalena Eriksson kan vinna Ballon d’Or.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.