Isaks drömmål i Sveriges kross

VM-drömmen lever – allt i egna händer

Publikfest på Friends Arena.

Då körde Sverige över Kosovo – efter ett drömmål av Alexander Isak.

– Kanske mitt snyggaste i karriären, säger han efteråt.

Restriktionerna är borta, så för första gången på över 1,5 år fick Blågult spela inför fullsatta läktare på nationalarenan i Solna.

Då blev det succé.

Stekhete Emil Forsberg gav Sverige ledningen på straff efter en stökig VAR-granskning som på grund av tekniskt strul tog flera minuter.

I andra halvlek tog Alexander Isak över showen.

Drömmål av Isak

Publikfavoriten hade precis blivit förnekad ett drömmål av Kosovos målvakt Arijanet Muric när han bara minuten senare tog revansch – med råge.

Han tunnlade Florian Loshaj, vek inåt i banan och knorrade in 2–0 rakt upp i krysset från 20 meter.

– Fantastiskt känsla. Det var en hård bredsida som jag fick en bra träff på. Jag har tränat på det, så det var absolut medvetet, säger han på presskonferensen efteråt.

Var det ditt vackraste i karriären?

– Jag skulle tro det. Det är inte ofta jag som forward gör mål från utanför straffområdet. Så ja, jag skulle kanske klassa det som mitt snyggaste, säger Isak.

Efter klassmålet hyllades han av fansen som drog i gång ramsan ”Isak’s on fire, your defence is terrified”, inspirerad av de nordirländska fansens ramsa för Will Grigg i EM 2016.

– Det var otrolig stämning i dag. Fantastiskt, säger Isak.

Allt i egna händer

I den 75:e minuten blev Isak utbytt till stående ovationer. Ersättaren tillika födelsedagsbarnet Robin Quaison behövde bara fyra minuter på planen innan han fastställde slutresultatet 3–0 – också det ett klassmål.

– Som helhet är jag jättenöjd, säger förbundskapten Janne Andersson efteråt.

Han lyfter fram flera spelares insatser, men framförallt Alexander Isaks.

– Först gör han ju en dribblingsräd som liknar den som Zlatan gjorde en gång i tiden i Ajax. Han fick tyvärr inte gör mål den gången, men det kom ju direkt efteråt. Det är en individuell prestation av allra högsta klass, säger Janne.

Segern gör att Blågult fortsatt har allt i egna händer. En poäng skiljer upp till gruppettan Spanien, som dessutom har en match mer spelad.

Härnäst (på tisdag) väntar Grekland.

– Vi måste vinna den matchen. Vi förlorade mot dem senast och nu är man revanschsugen, säger Alexander Isak.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.