Toivonens straff dömdes bort: ”Får lita på det”

Publicerad 2022-07-19

Straffen blev till offside.

Särskilt mycket närmare en kvittering kom varken Ola Toivonen eller Malmö FF i CL-kvalmatchen mot Zalgiris.

– Nu gäller det att ta sig samman, säger Toivonen.

Följ ämnen i artikeln

Med 20 minuter kvar till full tid och underläge med 1–0 satsade Malmö FF framåt med det tunga artilleriet i kvalmatchen mot Zalgiris Vilnius.

Ola Toivonen ersatte lagkaptenen Anders Christiansen men hans lag hade svårt att ta sig till några målchanser på LFF Stadium i Vilnius.

– Det är surt så klart. De får första målet och då sjunker de ner ännu mer i positioner. Generellt lyckas vi inte bryta igenom deras linjer på ett bra sätt. Det är för lågt tempo och vi är inte tillräckligt raka och aggressiva i avslutsfasen, säger Ola Toivonen.

Domaren dömde straff

Toivonen fick order om att befinna sig i straffområdet och vänta på inlägg tillsammans med Isaac Kiese Thelin.

– När vi väl sätter fart på bollen får vi öppningar mot deras fembackslinje men vi gör det för få gånger och då händer det inte så mycket. Sedan är de snabba med att ställa om med sina snabba forwards där uppe och då blir det lite jobbigt för oss, säger Toivonen.

Offside-situationen där domaren vinkade av MFF:s straff.
Offside-situationen där domaren vinkade av MFF:s straff.

En av få Malmös få kvitteringschanser i den andra halvleken skapades med en kvart kvar av matchen när Jo Inge Berget spelade in bollen till Ola Toivonen i straffområdet.

Toivonen gick omkull i en duell med en försvarare och Malmö-spelarna trodde att de skulle få straff när domaren pekade på straffpunkten.

Problemet? Att domaren sedan ändrade sig och dömde offside när linjedomaren räckte upp flaggan. En knapp avblåsning enligt knapphändiga reprisbilder.

– Det finns inte så mycket att säga tror jag, säger Ola Toivonen.

– Jag har inte sett några bilder nu efter. Men man får lita på att de gjorde rätt.

Men det hade varit en korrekt straff utan offsiden?

– Oh ja, oh ja.

”Gäller att ta sig samman”

Nu väntar en returmatch mot Zalgiris på onsdag nästa vecka. Dessförinnan är det också match i allsvenskan mot Sirius i helgen.

– Det kommer bli tufft men det kommer vara en helt ny match på hemmaplan. Vi får med oss publiken som har varit jätteviktig för oss under alla Europa-resor, säger Ola Toivonen.

– Nu gäller det att ta sig samman och sikta in sig på lördag för det är tätt mellan matcherna. Det är en otroligt viktig match på lördag redan.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.