”Vill skriva att de har något bra på gång – men är inte rättvist”

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

VARAZDIN. Peter Gerhardsson och hans nya landslag tog tre poäng.

Så vad fick den nye förbundskaptenen mer i kvalpremiären?

En jäkla kohage.

Det är nästan löjligt att försöka sig på en analys av den här ”matchen” (ja det här var knappt en fotbollsmatch).

Jag kom själv till Varazdin under måndagen och förutom en lunch i solen har det regnat konstant och extremt mycket i den kroatiska småstaden.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson sa själv efter matchen att han varit orolig för att den skulle ställas in och redan under uppvärmningen lämnade planen svaret att det skulle bli en grisig tillställning.

Efteråt kom Gerhardsson blöt upp till vaderna efter att ha tagit klivet in över sidlinjen efter slutsignalen – och det säger en hel del om hur det var för spelarna.

Mycket att bevisa – men inte ikväll

Sverige hade inte avslut på mål i första halvleken och den offensiva och fräscha uppställning som förbundskaptenen ställt på planen hade mycket att bevisa – men det var inte ikväll och inte på den här planen som de ska göra det.

Jag skulle ändå vilja skriva att 2-0-segern var en indikation på att de har något riktigt bra på gång, men det vore inte rättvist.

Flexibla Kristianstadsbacken Mia Carlsson gjorde i alla fall en fin landslagscomeback på den för henne ovana vänsterbackspositionen och målskytten och skadeförföljda Lina Hurtig visade varför hon är guld värd.

Marija Banusic kom inte till sin rätt i den här matchen men kommer få fler chanser att glänsa, det är jag övertygad om.

Planen som en kohage

Kaptenen Caroline Seger var som vanligt på skämthumör efter matchen, och skrattade när vi journalister sneglade långt efter Banusic medan vi pratade med henne.

Då hade hon strax tidigare gett den kanske mest lämpliga beskrivningen av planen i Varazdin.

– Det var som nästan som att vara i en kohage och bara köra omkring. Det var inte lätt att spela fotboll, men vi vann. Ja... Nu vill ni prata med den nya, skojade hon innan hon lämnade.

Så spelas VM-kvalet 00:39

Tre poäng borta mot Kroatien är hur som helst viktiga pinnar att ta med sig in mot den tidigare och supertuffa gruppfinalen mot Danmark hemma på Gamla Ullevi i oktober.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson hoppas att de kan elda på stämningen inför det heta mötet med EM-tvåan.

Men vet ni vad han, mycket rimligt, helst av allt vill ha?

– FÖRHOPPNINGSVIS också en annan plan.