Lottningen klar – de blir Sveriges motståndare i EM

Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

avSimon Norberg

FOTBOLL

Sverige kvalificerade sig till handbolls-EM i Kroatien utan större bekymmer.

På midsommarkvällen blev grupperna till mästerskapet lottade.

Sverige ställs bland annat mot värdnationen.

– Kroatien på hemmaplan är det tuffaste man kan få, säger Niclas Ekberg till TT.

De svenska handbollsherrarna hade inga större bekymmer med att kvalificera sig till handbolls-EM i Kroatien 2018.

Efter fem segrar och en förlust vann blågult gruppen före Montenegro, Ryssland och Slovakien. De sju kvalettorna samt värdnationen Kroatien placerades i de två första seedningsgrupperna.

Tuff grupp

Sverige hamnade i seedningsgrupp nummer två tillsammans med Danmark, Vitryssland och Makedonien, vilket innebar att Blågult inte kunde ställas mot dem i gruppspelet.

När lottningen, som ägde rum i Lipinski konserthall i Zagreb under fredagen, var över stod det klart att svenskarna hamnar i grupp A med Kroatien, Serbien och Island. En riktigt tuff lottning för Sverige och förbundskaptenen och islänningen Kristjan Andrésson.

– Matchen mot Kroatien kommer att bli väldigt speciell med det tryck och inramning som hemmafansen kommer att skapa. Det är ett oerhört bra lag som nästan alltid går långt i turneringarna. Serbien har många skickliga spelare och är liksom andra Balkanlag svåra att möta, särskilt där nere. Island blir en speciell match för mig på förhand, men när vi väl är där är det en match som ska vinnas, säger förbundskaptenen till förbundets hemsida.

Inleder mot Island

Sverige ställs i premiären den 12 januari mot Island, sedan väntar Serbien och sist värdnationen Kroatien.

– Kroatien på hemmaplan är det tuffaste man kan få, det blir en prövning. Både ISland och Serbien hoppas jag vi slår, Kroatien-matchen blir svår med hemmastödet, säger svenska lagkaptenen Niclas Ekberg till TT.

De tre bästa lagen går dock vidare till mellanrundan och tar med sig de tagna poängen mot nationerna som också kvalificerar sig vidare.

EM-turneringen spelas mellan den 12-28 januari 2018 i de kroatiska städerna Zagreb, Split, Porez och Varazdin.

ARTIKELN HANDLAR OM