Alfelt: En av svensk fotbolls stora Europaskrällar

FOTBOLL

MALMÖ. Graham Potters positiva lagskapelse Östersund har charmat oss med sin bollhållande underhållande fotboll i allsvenskan.

Mot Galatasaray visade man att man behärskar resultatfotboll på internationell nivå också när
man fixade en av svensk fotbolls stora Europacupskrällar.

Innan vi rusar iväg med superlativen ska vi sansa oss och minnas IFK Göteborgs, MFF:s, Åtividabergs, AIK:s och Helsingborgs fina resultat i vad vi brukar kalla för Europa när vi pratar cupfotboll på klubbnivå.

Det som kittlar så enormt med Östersunds prestation är att den 20 år unga sammanslagningen av Ope, IFK Östersund, Östersund/Torvalla och Frösö för inte så värst länge sen var snudd på en småklubb. Potter har med små medel hittat sina pusselbitar i form av talangfulla spelare som inte lyckats på andra platser och sammanfogat dem till ett väldigt starkt lag.

Galatasaray är på en helt annan nivå än Östersund och all logik sa att även om den turkiska storklubben inte är i säsong så skulle Istanbulklubben vara det bättre laget över två matcher. Östersund tillät dem aldrig att bli det.

På hemmaplan utmanade man med sitt vanliga bollhållande offensiva spel.

Visade rutin

I helvetet på Türk Telekom Arena backade Östersund tillbaka och visade en rutin man egentligen inte har. Hemmaspelarna inledde självklart med en stark press men det tog faktiskt inte ens 15 minuter innan Galatasaray började se uppgivna ut.

Man hade bollen hela tiden men man hittade inga vägar genom Östersunds starka fembackslinje som dessutom backades upp av ett stenhårt arbetande mittfält.

Galatasaray var bättre, åtminstone om man ser till den offensiva skapande fotbollen, men det blev inte mer än ett par farliga nicklägen för franske toppforwarden Bafetimbi Gomis och en slumpsituation i slutet av första halvlek som ledde till ett skott i utsidan av stolpen.

0–0 i paus följdes av ännu mer frustration för Galatasaray.

Saman Ghoddos jagade och utmanade Ahmet Calik. Tog bollen och tvingade fram en straff när turkarnas målvakt Fernando Muslera klumpigt gjorde ned Östersundsspelaren.

Solklar straff och solklar utvisning för Musera som redan var varnad för ett utbrott mot domaren som i sig var tillräckligt långt för att redan då få rött. Men den tyske domaren Bastian Dankert föll för publiktrycket och tog inte upp något kort igen.

Stensäker straff

Vilket inte spelade någon roll. Brwa Nouri satte hur bollen stensäkert mitt i mål och Galatasaray säckade ihop av vetskapen att de var tvungna att göra fyra mål på 20 minuter.

Ghoddos jagade och utmanade ganska ensam i anfallen men han gjorde det så framgångsrikt man kan i den situationen.

Fouad Bachirou verkade att vara överallt hela tiden på planen. Otrolig arbetsinsats som störde motståndarna något alldeles enormt.

Och så har Östersund en av allsvenskans absolut bästa spelare i Brwa Nouri som jobbar så hårt och som är så bekväm och påhittig med bollen. Hans passningar glider till medspelare ibland i en fart som ser ut att ge motståndarna chans att bryta men det finns en marginal som gör att de inte kan nå fram. Vilket måste vara oerhört frustrerande.

I nästa omgång får Östersund möta Luxemburglaget Fola Esch. En vinstlott såklart. Östersund ska inte kunna missa att ta sig vidare.

Såna krav har vi rätt att ställa på Sveriges nya storklubb.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM