Ikonen tillbaka i IFK Göteborg

avHenrik Lundgren

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Torbjörn Nilsson

GÖTEBORG. Ikonen Torbjörn Nilsson är tillbaka på Kamratgården.

– Det är ett enormt symboliskt värde i att få in honom. Han är så stor i klubben och hos supportrarna så nu kan man bygga lite hopp och tro om framtiden, säger Tobias Hysén.

Det slog ner som en smärre bomb på onsdagsmorgonen. Torbjörn Nilsson, IFK Göteborgs kanske bäste spelare genom tiderna, går in som assisterande tränare till nyblivne huvudtränaren Alf Westerberg.

Den positiva känslan som det förde med sig gick att ta på. Direkt så samlades hundratals supportrar på Kamratgården för att följa lagets första träning med Nilsson.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tobias Hysén

– Det här är stort även för mig, det är ju en våra största spelare genom tiderna. Det ska bli kul att se vad han kan tillföra, säger Tobias Hysén.
Han fick dock förklara för vissa av spelarna vem den där Nilsson faktiskt var.

Sa: ”Torbjörn Nilsson är kass”

– Men är du 20 år och från Island så har du kanske inte koll på vem Torbjörn Nilsson är. Men det får vi snabbt lära dem, det är inte mer med det. Fan, vissa av de här grabbarna vet ju inte vilka spelare som Desailly och andra storstjärnor är. Man får ha extremt tålamod med dem, säger Hysén, 35.
Det finns ett berömt tv-klipp där Tobias Hysén, 2,5, säger att ”Torbjörn Nilsson är kass”, till pappa Glenns stora glädje.

– Haha, men det får vi väl hoppas att han inte är. Vi pratade ut om det där klippet när han tog över Häcken och jag var där.

För Torbjörn Nilsson blir det det första ordentliga fotbollsjobbet sedan 2013 då han lämnade Kopparberg/Göteborg i damallsvenskan. Sedan dess har han haft vissa konsultuppdrag, bland annat för Utsikten när de låg i superettan.

Tog fel väska

– Det har gått väldigt snabbt det här. Mats Gren ringde mig i måndags kväll och så hade jag ett möte med Alf (Westerberg) i går. Det var ett ganska enkelt beslut att ta. Det är min förening, de har lidit nu. Så kan jag bidra med någonting så är glad för att göra det.

Vad kan du bidra med?

– Alf ska ha hand om strukturerna och det övergripande. Jag fokuserar på anfallsspelet. i dag var jag ny på jobbet, fick gå runt och lära mig namn. Jag tog till och med fel väska, jag hade missat att de bytt klädsponsor så jag fick snabbt slänga undan väskan jag hade med mig… Men jag ska fokusera på anfallsspelet, utan att ta för stora steg direkt. Det är match på söndag, att då börja gå in och förändra människors syn på hur de ska agera på planen… Man får vara väldigt varsam.

”Hysén är fantastisk”

Torbjörn Nilsson var med under IFK Göteborgs storhetstid under 1980-talet och var bland annat med och vann Uefacupen 1982. Bland IFK Göteborgs supportrar kallas han allmänt ”Gud”, men är också förknippad med att som superstjärna sagt nej till att lägga en straff mot Barcelona i Europacupsemifinalen 1986, en straffläggning som IFK Göteborg sen förlorade. Nu har det gått 31 år sedan han lade skorna på hyllan, men han har aldrig erbjudits en roll inom IFK Göteborgs A-lag tidigare.

– Nej, jag har alltid haft kontrakt med andra klubbar, så jag har aldrig fått frågan. (Thomas) Wernerson) frågade mig för jättelänge sen, 1996 tror jag, om jag ville bli juniortränare. Men då valde jag att bli tränare för Oddevold i stället.

Hur pass mycket har du följt laget på slutet? Kan du gå in och ändra direkt?

– Nej, jag måste sätta mig in i spelet. Men jag pratade med ”Tobbe” Hysén nu efteråt. Jag tycker att han är fantastisk, det han gör med bollen, hur han öppnar upp för passningsspelarna. Jag kan inte lära ”Tobbe” någonting.

Fast han tycker ju att du är kass…?
– Jag vet. Han ska få tillbaka det, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM