AFC Eskilstuna

”Värsta tiden i mitt liv – döm mig om ni vill”

Nye AFC-tränaren om första jobbet och villkorliga fängelsedomen 2010

Av: 

Martin Tolén

Michael Jolley.
Michael Jolley.

FOTBOLL

ESKILSTUNA. Michael Jolleys första senioruppdrag någonsin: Att rädda AFC Eskilstuna kvar i allsvenskan.

Sportbladet träffade 40-åringen för att prata disciplin, Graham Potter och om den villkorliga fängelsedomen 2010.

– Om folk vill döma mig för den händelsen – varsågoda, säger Jolley.

Efter en hel vårsäsong står AFC Eskilstuna, som enda lag, fortfarande utan seger i allsvenskan.

När serien startar om i helgen har klubben gjort en tydlig förändning.

Pelle Olsson ut – engelsmannen Michael Jolley, 40, in.

– Jag strävar inte efter att bli någon raketforskare eller fotbollsgeni, det mesta med mig är ganska enkelt. Men en sak – utan att låta för kritisk mot det som varit tidigare – är att vi gjort alldeles för lite mål och släppt in för många. Det är ett brutalt fakta att vi tagit fyra poäng och inte vunnit än – det måste bli bättre, säger Jolley efter en heldag med träning och spelarmöten under sin första vecka som allsvensk tränare.

Bröt träningen direkt

40-åringen har tagit sitt första uppdrag som huvudtränare för ett seniorlag någonsin.

Och bedriften han ska försöka lyckas med är att rädda AFC kvar i högsta serien.

När han pratar om sig själv som tränare handlar det mesta om ”press på motståndarna, att fajtas och disciplin”.

Redan under sin första träning skickade Jolley tillbaka spelarna till omklädningsrummet efter bara några sekunder.

Anledningen? Inte en spelare kom med benskydd. Och flera av dem var klädda olika.

– Anledningen till att vi tränar är för att vi vill vinna matcher. Så träningen ska vara så lik match som möjligt, det finns ingen som går in till en match utan benskydd, strumporna nedhasade eller i olika matchkläder. Det är mentalt också – har man spelat tolv matcher utan att vinna måste man vara beredd att fajtas, säger Jolley.

Ansel Raskaj och hans AFC väntar fortfarande på första segern i allsvenskan.

Dömdes till villkorligt fängelse

Tränarens bakgrund skiljer sig dock från många andra.

Han har tidigare arbetat som börsmäklare i både London och New York innan han sadlade om till fotbollstränare.

Där har uppdrag inom engelska klubbar som Crystal Palace och Nottingham varvats av med ett år i skotska Falkirk.

Tiden i Skottland slutade dock i skandalrubriker.

2010 dömdes den då 33-årige Jolley till ett års villkorligt fängelsestraff för att ha haft sex med en då minderårig tjej.

Jolley erkände och dömdes för att ha haft samlag med en 15-åring (ett år under tillåten ålder för samlag i Skottland) efter en utekväll. Straffet mildrades med anledning av att flickan utgett sig för att vara 19 år.

”Domstolen har tagit hänsyn till Jolleys förklaring att han trodde att flickan var 19 år och att han inte skulle ha haft samlag med henne om han visste att hon var 15 år gammal. Jolley anses vara trovärdig med tanke på att han träffade flickan utanför en nattklubb under de tidiga timmarna en söndagsmorgon och att hon sade sig ha druckit alkohol”, skrev rätten i sin dom då.

”Värsta tiden i mitt liv”

Den nyblivne AFC-tränaren avgick efter händelserna från tränar- och lärarjobbet i Falkirk med omedelbar verkan, la själv ned tränarkarriären under ett drygt års tid och flyttade tillbaka till England.

I dag medger engelsmannen att situationen nästan kostade honom hela tränarkarriären.

– Man slutar aldrig med fotboll, det kommer alltid finnas i blodet. Men jag tog en paus där jag inte tränade något lag under den perioden.

Hur ser du tillbaka på det som var?

– Det var den värsta tiden i mitt liv, men jag är väldigt stolt över hur jag och min familj tog hand om situationen som jag hamnade i.

Jolley angav även i sitt försvar att han blev attackerad av 15-åringen och hennes vänner när de ville ha pengar till en taxi.

– Jag hamnade i en situation där jag blev sviken och bedragen. Om folk vill döma mig för den händelsen – varsågoda. Men jag kan se mig själv i spegeln varje kväll och veta att jag är en ärlig kille. Jag gjorde inte något fel med tanke på de omständigheterna som var.

Hamnade i AFC tack vare Potter

Efter en längre tids uppehåll fick dock Jolley en andra chans i Premier League-laget Burnley.

Och via klubbens U23-lag har han nu landat i Eskilstuna – mycket tack vare vännen och tränarkollegan Graham Potter i Östersund.

– Jag känner Graham väldigt väl. Så när jag fick erbjudandet ringde jag honom och hörde lite om hans tankar om AFC Eskilstuna, allsvenskan och så vidare. Så en stor anledning till att jag är här är tack vare Graham Potter.

Du är ändå förhållandevis ung med dina 40 år och som engelsk tränare måste man ju fråga: Drömmer du om ett jobb i Premier League framöver?

– Haha, jag är gammal ... Kolla i Tyskland, Hoffenheims tränare är ju knappt 30. Så jag vet inte om jag kan betraktas som ung längre. Men säg så här: Jag är engelsk och har nyss varit i Premier League som är en fantastisk plats för alla fotbollsmänniskor som jobbar där. Men allt jag tänker på nu är AFC, det är för mycket jobb här för att snegla någon annanstans. Vi kommer inte plocka maximala 54 poäng på våra 18 matcher, men vi måste slåss för varenda en av dem till att det är över om vi ska lyckas hänga kvar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Beskedet: Malmö FF stoppar duo från EM

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AFC Eskilstuna

Allsvenskan i fotboll

Pelle Olsson

Burnley FC