Gerhardsson: Skulle skicka bra signaler

Foto: NILS JAKOBSSON, BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson.
FOTBOLL

Behöver damlandslaget en generationsväxling?

Nye förbundskaptenen gillar inte ordet, men tycker att det vore spännande med unga spelare i laget.

– Jag kommer inte ta ut någon som inte är tillräckligt skicklig, men jag tror att det skulle sända bra signaler, säger Peter Gerhardsson.

– Heeej!

Peter Gerhardsson skulle sitta i möte till 16.00 men han ringer tillbaka först efter 17.

Rösten är lite smått lyrisk som efter en väldigt bra dag, och mycket riktigt. Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman startade sin tjänst dagen innan (1 augusti) och nu har de pratat fotboll i sju timmar.

– Det är en av glädjepunkterna, att börja prata ordentligt. Jag har varit ganska ensam i mina funderingar en tid, så idag släppte jag loss lite tankar. Jag har verkligen längtat efter att prata fotboll igen!, säger Gerhardsson som betonar att han inte är klar i tankarna om hur Sverige ska spela under honom.

Peter Gerhardsson följde EM på plats i Nederländerna där han hann med 15 matcher på 16 dagar. Intrycken var många, inte minst eftersom det senaste dammästerskapet Gerhardsson såg på plats var OS 1996.

Foto: Maja Suslin/TT
Svenska startelvan mot Ryssland i EM.

I år gick lag som debuntanten Österrike och Nederländerna till semifinal vilket den nya förbundskaptenen tycker är positivt. Även Sverige kan utnyttja det, menar han.

– Det finns fler lag att titta på, hur de jobbar, och med en större konkurrens blir det också en härlig utmaning för Sverige att hänga med, säger Gerhardsson.

”Ska försöka göra”

Hänger Sverige med?

– Det ska vi verkligen försöka göra. Jag ser väldigt kortsiktigt till VM-kvalet nu, när det gäller det långsiktiga får jag lyssna på andra med bättre erfarenhet kring vad som hänt och allting. Det blir en del att diskutera i höst för att se var fotbollen på damsidan är på väg. Jag känner mig trygg i det kortsiktiga och tror att jag med mitt team kan påverka mycket hur vi spelar och agerar. Det är två delar att väva ihop – det kortsiktiga och långsiktiga.

När Pia Sundhage lämnade jobbet som svensk förbundskapten konstaterade hon att Sverige behöver få fram nya, mer kreativa spelare.

När nye förbundskaptenen, som inte vill tycka till om den svenska insatsen i EM, nu förbereder sig för sin första trupputtagning håller han med henne.

– Kreativitet är ett ord som man inte bara ska förknippa det med det offensiva. Man kan vara kreativ defensivt genom att hitta lösningar, så det tycker jag är helt riktigt. Det finns en del spelare som går under det Pia säger. Jag har haft förmånen att följa U19 och U23 under året och sett många spelare på deras egen nivå. Det är en del spännande namn på väg upp, en del i allsvenskan, säger Gerhardsson.

Hur stort är steget upp?

– Det är en viktig del som jag inte har gjort än, att se spelare på träning. Man behöver se spelare i träning för att se exakt var de är och hur deras speluppfattning är.

”Spännande med någon ung”

Behöver landslaget en generationsväxling?

– Det som är allra bäst för mina beslut är att alla spelare fortsätter och att det inte blir några skador så att jag kan ta ut de bästa spelarna. Sen får man se om alla fortsätter eller om några slutar. Åldern spelar mindre roll, under mina år i Häcken hade jag äldre spelare som var de mest sugna och hungriga.

Men att ta ut yngre spelare ser han också en kraft i.

– Det är klart spännande och bra för damfotbollen om det kommer någon som som ung och väldigt skicklig. Jag tänker inte ta ut någon som inte är tillräckligt skicklig, men jag tror att det skulle skicka bra signaler, säger han.

De senaste åren har de allsvenska klubbarna kritiserat Pia Sundhage, som de inte tycker haft tillräcklig förståelse eller intresse för deras verksamheter. Peter Gerhardsson, med sina stora erfarenhet från klubbfotboll, är inte intresserad över det som varit och kallar det en nystart.

– Alla konflikter som varit bryr jag mig inte om. Mitt utgångsläge är att jag varit åtta år i Häcken och fyra år i Helsingborg och att jag vet hur jag som klubblagstränare vill att en förbundskapten ska agera, jag har det med mig. En relation bygger alltid på två parter, jag ska försöka sköta min del.

Den 28 augusti tar Gerhardsson tar ut sin första trupp. VM-kvalet inleds sedan mot Kroatien den 19 september.

Med tanke på inledningen av samtalet är det ingen svår gissning att Gerhardsson längtar.

Hur kul ska det bli?

– Vi hade nog kunnat sitta hela kvällen och pratat idag, om inte parkeringen gått ut så... Det var inga funderingar på om man var hungrig eller något sånt. Jag är så oerhört lycklig över att få hålla på med min hobby. I dag satt vi och kollade på programet mot Kroatien. Jag längtar efter de dagarna och framför allt efter det som är roligast av allt: att träffa alla spelare och få börja träna.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM