Lennartsson har inga planer på att avgå

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

GÖTEBORG. Hårt kritiserad efter 2-4-smällen mot Örebro i går.

Men Jörgen Lennartsson har inga planer på att avgå som tränare för IFK Göteborg.

– Jag kan inte lägga mig ner och dö för att vi förlorar en fotbollsmatch, säger han.

Stukade och besvikna anlände Blåvittspelarna till Kamratgården på eftermiddagen. Knappt ett dygn hade gått sedan den tunga förlusten mot Örebro, och i stället för lunch på Kamratgården träffades de först inne på ett lunchställe i centrala Göteborg för att äta, och delvis gå igenom matchen.

Krismöte? Nej, inte enligt Jörgen Lennartsson som var snabb med att ta ner allvaret i mötet.

– Vi brukar göra så här ibland, byta ställe för att få lite omväxling. Vi käkade, och så snackade vi så klart om matchen också, ungefär som vi brukar förutom att vi hade lite mer snack och lite mindre klipp den här gången.

”Sämsta vi spelat sedan jag kom”

Veckan som gått innehöll en 1-1-match mot Halmstad, och i går 2-4 mot Örebro, där man låg under med 0-4 i paus.

– Den första halvleken är den sämsta vi spelat sedan jag kom till Blåvitt. Det var inte mycket rätt där, och inte mycket som följde vår matchplan. Den analysen är lätt att göra. Sen kommer det svåra, varför? Det är det som är fotboll, det är så komplext, och det finns inte ett svar på det. Men det som är intressant egentligen är vad som händer framåt, nu får vi en möjlighet att ta revansch på Örebro redan om sex dagar.

Vad sa spelarna om sin insats, vad hade de för förklaring?

– Det finns många olika förklaringar, men jag tänker inte berätta offentligt vad vi pratar om efter matcherna.

Avgångskraven ekar högt

Lennartsson och spelarna har fått ta del av supportrarnas ilska, de har mötts av burop både under och efter både de senaste matcherna, och kraven på Lennartssons avgång har ekat högt på supporterforum och andra sociala medier.

– Vi har full förståelse för de som är förbannade, vi är otroligt besvikna själva, men någonstans går livet vidare och för vår del handlar det om att göra en bra analys och göra rätt saker framåt mot nästa match. Det är så det funkar i fotboll.

Hur påverkas du av resultaten och avgångsropen?

– Det finns väldigt många som har en väldans massa åsikter utan speciellt mycket insikt. Så är det i fotboll. För vår del förhåller vi oss till det som vi själva känner, det vi vet att vi gjort bra och det vi vet att vi har gjort dåligt. Det är det som är intressant. Sedan är fotboll en företeelse som engagerar många människor och är man tränare i IFK Göteborg är det fullt naturligt att folk tycker man ska avgå när resultaten inte går som man hoppas. Det har jag inga problem med. Jag är varken den första eller sista Blåvitt-tränaren som får utstå den typen av synpunkter i motgång. Det vore värre om ingen brydde sig.

”Exceptionellt ointressant fråga”

Du kommer inte att avgå?
– Nej, vi krigar på. Vi står upp och krigar på varje dag. Som spelare och ledare har man ett ansvar för IFK Göteborg. Vi kan inte lägga oss ner och dö för att vi förlorar en match. Jag räknar med att träna IFK Göteborg säsongen ut. Sedan är mitt avtal slut och det som handlar om 2018 är en exceptionellt ointressant fråga just nu i förhållande till det korta perspektivet.

Känner du att du fortfarande har stöd från spelartrupp och ledning?

– Jag känner väldigt starkt stöd från spelargruppen, ledargruppen och föreningen. Sedan förstår jag att supportrarna är förbannade. När det går dåligt vill man byta tränare, det är logiskt.

Mads Albaek har i dag lämnat IFK Göteborg och tagit sig ner till Kaiserslautern. På onsdag ska Henrik Björdal inställa sig i Brighton om inget nytt inträffar, och Thomas Rogne diskuterar sin framtid med Lech Poznan. Blåvitts sportchef Mats Gren jagar nyförvärv som ska ersätta, framför allt en vänsterback och en mittfältare.

Hur mycket diskuterar du och Mats gällande nyförvärv?

– Vi pratar en del, det gör vi. Men spelarfrågor är Mats Grens område.

Hur mycket bestämmanderätt har du där?

– Jag har ingen bestämmanderätt. Sportchefen är över tränaren. På det sättet fungerar Blåvitt.

Kommer ni göra något mer än att byta lunchställe för att bryta mönster?

– Det kanske vi gör. Det får vi se. Nu är det ledigt i morgon. Vi vet inte exakt hur spelartruppen ser ut på onsdag. Det kan hända något där, både in och ut.

Skapade ny målsättning

Målsättningen inför säsongen var en topp tre-placering. Efter att nästan halva serien är spelad ligger IFK Göteborg på elfte plats, nio poäng efter Norrköping som ligger trea. Om än med två matcher mindre spelade. På sommarlägret i Smögen pratade truppen ihop sig om en ny målsättning.

– Där och då kände vi att vi fortfarande hade möjlighet att klättra till en högre position i tabellen. Sedan dess har vi spelat tre matcher och tagit fyra poäng. Det är klart att det har påverkat lite, det är väl inte så att vi tittar efter en Europaplats nu. Det kan jag inte påstå. Vi tittar på att få stabilitet i vårt spel igen. Det är det som är det primära. Någon resultatmässig målsättning har vi inte nu.

ARTIKELN HANDLAR OM