Asoro: ”Helt sjukt, det kom som en chock”

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527

LUBLIN. Han ser sig själv som jokern i U21-truppen.

För Sportbladet berättar Joel Asoro om tiden i Sunderland, specialträningen med Jermain Defoe och debuten i Premier League.

– När man kollar från bänken går det snabbt, men när man är inne i spelet, det är helt sjukt, säger 18-åringen.

När den ansedda engelska tidningen The Guardian listar tio spelare att hålla utkik på under U21-EM finns en svensk med på listan. Joel Asoro har bara spelat nio minuter A-lagsfotbollen för Sunderland den här säsongen men togs ändå ut i Håkan Ericsons trupp till mästerskapet. 

När laget blev officiellt la 18-åringen upp en bild på sig själv på Instagram och kommenterade den bara med en joker. 

”Det kom som en chock”

En bra beskrivning av Asoro som inte väntas få starta på topp. 

– Det är kart att jag ser mig lite som det. Man måste alltid komma in med positiv energi, även om du inte får spela. Folk blev ju lite chockade att jag blev uttagen för jag har spelat väldigt lite A-lagsfotboll, men vi får se vad som händer, säger han.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET
Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET

Asoro lämnade Brommapojkarna för Sunderland för två år sedan. I augusti förra året fick han, som 17-åring, göra debut i Premier League när han hoppade in i förlustmatchen mot Middlesbrough.

– Det kom som en chock. Det var 53 000 fans på läktaren och hur snabbt det går, det är helt sjukt. När man kollar från bänken går det snabbt, men när man är inne i spelet, det är helt sjukt. Så fort du vände huvudet kunde det bli kontring på en gång. Det gick mycket, mycket snabbare än jag hade trott, säger han. 

Storklubben intresserad

Asoro har suttit på bänken vid åtta andra tillfällen, men utöver de nio minuterna mot Middlesbrough har det bara blivit spel i Sunderlands U23-lag. Det gör att 18-åringen kan tänka sig att lämna klubben och Arsenal uppges vara nära att värva svensken. 

– Jag har hört lite grand, men om jag tänker på det för mycket blir det ”tänk om, tänk om”. Jag försöker att inte tänka på det för mycket, sa han till Sportbladet tidigare i veckan.

Sunderland åkte ur Premier League den här säsongen och står utan tränare vilket gör framtiden för Asoro extra osäker. Blir han kvar i Sunderland skulle han vilja se en större satsning från klubbens sida. 

– Sunderland har jättemycket pengar, det är bara att de inte använder dem på rätt sätt. De kan köpa vem som helst. 

Hur borde du använda pengarna? 

– De borde använda dem, det börjar bli dags för det. Jag läste någonstans att Real Madrid fick 80 miljoner pund när det vann Champions League och så stod det att Sunderland har fått 93 miljoner pund, det är helt sjukt. Varför använder de inte pengarna? Det var jättemånga som började gnälla på det. 

Trots det och att speltiden i A-laget inte varit vad han velat säger Asoro att han inte kunnat önska att det gått bättre än det gjort i Sunderland. Att sitta på bänken och studera stjärnorna har lärt honom mycket och 18-åringen har även fått specialträning av Jermain Defoe.

– Jag har kört lite extraträningar med honom och han har hjälpt mig med lite avslut och sådär. Det hjälper en och samtidigt när man sitter på bänken får man se hur det är och man börjar lära sig eftersom. 

Avstängd i premiären

När Håkan Ericson motiverade Asoros plats i truppen gjorde han det genom att peka ut talangen som en av Sveriges snabbaste fotbollsspelare. Frågan är hur snabb Asoro egentligen är? 

– Jag tycker att jag är jätte, jättesnabb. Jag har inte gjort test sedan jag var 14 år, men då sprang jag på elva-något, säger truppens yngste spelare och fortsätter: 

– Det kommer säkert från mina föräldrar. Min mamma var friidrottare och jag var också det ett tag så det är nog från generna. Alla i min familj är jättesnabba. 

Asoro är avstängd i premiären mot England på fredag, men Sveriges joker hoppas få chansen att visa sin snabbhet under mästerskapet. 

– Jag hoppas såklart att jag får spela. Det är tråkigt att jag är avstängd i första matchen, men jag hoppas verkligen att vi vinner den för det gör det lättare för oss sedan. 

Publicerad: