”Har sett Ronaldo och Messi, men…”

avAndreas Käck

Foto: TT

Han öser in mål för Manchester United.

Nu vill José Mourinho att Zlatan Ibrahimovic vinner Ballon d’Or.

– Jag kan inte fatta att han aldrig vunnit, säger tränaren.

Zlatan Ibrahimovic har gjort sex mål på sina fyra senaste matcher, varav två av dem i ligacupfinalen mot Southampton.

Svensken är uppe på total 26 fullträffar den här säsongen och på fredagen prisades han, återigen, som ”månadens spelare” i Manchester United.

– Tack till alla supportrar som har röstat. Förhoppningsvis kan jag fortsätta göra er glada och fortsätta spela bra. Stort tack ska ni ha, och fortsätt rösta på mig … för det är det enda rätta, sa ”Ibra” i en hälsning via klubbens sociala medier-kanaler.

Galet målfacit

Backar man bandet till sensommaren 2015 – alltså när säsongen 2015/16 inleddes – och räknar fram tills i dag så kan man konstatera att ”Ibra” ligger på samma nivå som Cristiano Ronaldo och Lionel Messi vad gäller den totala målskörden.

På den perioden har Zlatan gjort 76 mål, lika många som Ronaldo och ett mer än Messi.

Då pratar vi alltså om duon som prenumererat på Ballon d’Or – Fifas pris för världens bäste spelare – de senaste nio åren.

”Varför inte?”

Nu tycker José Mourinho att det är Ibrahimovics tur att vinna priset.

– Jag gjorde just en intervju med en fransk tidning som har stort inflytande vad gäller individuella utmärkelser såsom Fifas ”guldboll” och så vidare. Jag känner ju till Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Jag vet vilka de är och vad de gör, men jag kan inte fatta att den här stora mannen (Zlatan Ibrahimovic) – med tanke på karriären han haft – aldrig vunnit priset. Så varför inte den här säsongen? Om han kan fortsätta på den inslagna vägen. Om han kan fortsätta vinna troféer, ta sig till Europa League-finalen i Stockholm … varför skulle inte den här mannen, som är 35 år gammal, kunna få priset?, säger Mourinho till MUTV.

– Zlatan har varit fantastisk för oss. Titta på antalet mål, de två matcherna på Wembley, troféerna, det han har gjort för gruppen som helhet och det han betyder för oss… Han är fenomenal. Det finns inget mer att säga.