Pia Sundhage

Mästartränaren sågar landslagstänket

Av: 

TT

Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen.
Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen.

FOTBOLL

För många landskamper och landslagsdagar. Och för hårt matchande av spelare.

Rosengårds tränare ser inte många rätt i svensk fotboll.

– Damfotbollen gör sig själv en björntjänst, säger Jack Majgaard Jensen.

Kritiken har han främst framfört i inlägg på Facebook och riktar sig främst mot Algarve cup. Den danske tränaren, som förde Rosengård till SM-guld när han tog över 2015, ser något ruttet i upplägget kring damfotbollen.

Träningsturneringen i Portugal kallar han för en "Kalle Anka-turnering" med sina fyra matcher på nio dagar.

– Jag förstår inte varför det inte är mer protester mot det här. Om det är för att man i kvinnornas värld har vant sig, tänker att ”så är det” och tror att man ska klara det. Jag tycker att det är enormt respektlöst mot spelarna, säger han till TT.

– Så ser man hur mycket skador det är inom damfotbollen. Jag förstår det verkligen inte. Det skulle aldrig förekomma i männens värld.

Slitna spelare

Han menar att upplägget inte är ett bra sätt att marknadsföra fotbollen på. Speciellt inte om man som Sverige och förbundskaptenen Pia Sundhage väljer att matcha vissa av spelarna väldigt hårt under turneringen.

Sverige slutade sjua med två segrar, en oavgjord och en förlust.

– Tittar man på Sveriges match mot Holland så kan man se hur slitna spelarna är. Det är ett dåligt sätt att presentera damfotboll på, säger Majgaard Jensen, och jämför det med att bara visa upp rond 10–12 av en tungviktsmatch i boxning.

– Det är spelare som varken fysiskt eller mentalt förmår visa hur duktiga de är. Det är gravt orättvist mot spelarna.

– Tittar man på Norge där Martin (Sjögren), som var tränare i Linköping och känner till problemet, valde en annan väg att matcha de norska spelarna på. Och jag tror att det över tid ger mycket bättre resultat. Det handlar också om respekt för de spelare som inte spelar. Som Sverige gör får de inte chans att visa hur bra de är – eller inte är.

Globalt feltänk

Även globalt så menar Majgaard Jensen att det finns ett felaktigt tänk inom damfotbollen. I Fifas officiella kalender, som klubblagen är tvingade att följa, finns detta mästerskapsår totalt 108 dagar inskrivna, EM inkluderat. Det går att jämföra med herrarnas kalender för EM-året 2016 som hade 77 dagar, även om det med förberedande läger blev någon dag mer.

– Spelarna behöver mer tid till individuell träning. I klubblaget där vi tittar på hur de individuellt ska bli bättre, det tror jag inte att de gör i landslagen där de alltid är matchredo. På så sätt får vi bara spelare som står på samma ställe när de är 25 år som när de var 20. Taktiskt kan de ha utvecklats, men tekniskt har de inte blivit ett dugg bättre.

– Jag är lite rädd att framstå som en idiot som bara gormar och skriker. Men, kan det leda till något bättre så är jag glad för det. Jag föredrar att säga vad jag tycker och tänker framför att vara tyst.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pia Sundhage

Martin Sjögren

Algarve Cup

OBOS Damallsvenskan i fotboll