Rasmus Bengtsson drabbad av lungkollaps

FOTBOLL

Malmö FF:s mittback Rasmus Bengtsson, 31, har drabbats av lungkollaps och kommer att missa flera matcher under våren.

Mittbackens lungsäck ska nu tömmas på luft så att den kan expandera igen.

– Går allt som det ska kan han vara tillbaka och spela match om några veckor, säger lagläkaren Pär Herbertsson till Sportbladet.

Rasmus Bengtsson spelade hela matchen bredvid Lasse Nielsen i Malmö FF:s mittförsvar när laget besegrade Elfsborg med 2–1 i den allsvenska premiären i måndags. Nu ser han dock ut att få vila från lagets kommande matcher.

Malmö FF meddelade på torsdagseftermiddagen att Bengtsson drabbats av en kollapsad lunga, även kallat pneumothorax, och att han tills vidare inte är aktuell för träning och matchspel.

Bengtsson började känna sig illamående och andfådd på förmiddagen och sökte därför upp Malmö FF:s lagläkare Pär Herbertsson.

”Var lite påverkad av det hela”

– Han har varit lite förkyld senaste tiden. I morse kände han att han inte mådde riktigt bra, så då kom han hit till min mottagning. När jag lyssnade på honom hade han inget andningsljud i den högra lungan. Då skickade jag honom på en röntgen av lungorna som visade att det var en pneumothorax, eller lungkollaps, säger Pär Herbertsson till Sportbladet.

MFF:s lagläkare säger att Rasmus Bengtsson mår bra efter omständigheterna.

– Han mådde bra även när jag lyssnade på honom, så jag ska vara väldigt glad att jag lyssnade så noga. Han hade full syresättning i lungorna fast han bara använde en lunga. Han mådde inte särskilt dåligt. Men visst, en lunga är kollapsad och han var lite påverkad av det hela.

Måste läka

Malmö FF skriver på sin hemsida att Bengtsson inte är tillgänglig för spel i måndagens hemmapremiär mot AIK. Enligt Pär Herbertsson kommer han att bli borta längre än så.

– Det man gör nu är att ta ut luften från lungsäcken så att man får lungsäcken att expandera igen. Om allting fungerar väldigt bra kan det ta två till tre dygn. Men när det är klart ska lungan läka lite, så man ska nog räkna med att han inte kommer att spela någon match de närmaste veckorna.

Så det är inte fråga om månader i alla fall?

– Nej, absolut inte. Går allt som det ska kan han vara tillbaka och spela match om några veckor.

Efter måndagens match mot AIK möter Malmö Sundsvall borta den 13 april, Djurgården borta den 18 april, BP hemma den 23 april och Kalmar borta den 29 april.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Fotbollsbibeln – allt om säsongen 2018 – i butik nu! 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM