”Den debatten har alltid funnits på herrsidan”

FOTBOLL

Tolv lag i damallsvenskan är för lite.

Det menar landslagets förbundskapten Peter Gerhardsson som vill se fler matcher i ligan.

– Det har varit tolv lag i damallsvenskan under så många år nu. Jag tycker att man kan tänka lite utanför boxen när det gäller sådana här saker, säger han.

– Det diskuteras och är självklart helt intressant, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i EFD.

Peter Gerhardsson tog tillfället i akt att lyfta frågan om antalet lag och matcher i ligan när han gästade den damallsvenska upptaktsträffen.

Han tror att det bland annat gynnar landslaget, men även spelare i lag som till exempel spelar Champions League om det spelas fler och tätare matcher i ligan som nu bara innehåller 22 matcher per säsong.

– Den här debatten har alltid förts på herrsidan, men under min tid (som förbundskapten) har jag inte sett något. Jag har själv inte pratat med detta om någon innan men tycker det ska diskuteras, säger 58-åringen som tränade Häckenherrarna under många år.

Gerrhardsson tycker sig se att de lag som tar sig upp från Elitettan är bättre rustade än tidigare, och att utrymme för fler matcher bör finnas.

”Kan tänka utanför boxen”

– I herrallsvenskan diskuterade man mycket om man eventuellt skulle gå ner från 16 lag, men jag och framför allt Axén (Alexander, tränare) pratade om att man kunde utökat. Jag tycker att man ska tänka lite utanför boxen när det gäller såna här saker. Det har varit tolv lag i damallsvenskan under så många år nu.

Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam, säger att intresset för en utökad liga finns bland flera klubbar och att diskussion är igång – i alla fall på det rent sportsliga planet.

– Det är självklart helt intressant och vi som intresseklubb kan mer än gärna ta upp sån diskussion om klubbarna känner att de bestämmer sig för det.

Men det finns, som vanligt, en del hinder i en eventuell förändring.

– Problematiken är att kalendern är väldigt späckad, det är väldigt få datum vi kan lägga våra ligor på. Fifa har inte ens presenterat kalendern för 2020 så det är svårt att se hur vi ska få till det, säger Wijkström.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Kan starta nordisk turnering

Det finns också en annan variant för att få in fler matcher, menar hon.

– Vi kan samarbeta med de andra nordiska klubbarna, Norge till exempel, och titta på en nordisk turnering för de lagen som inte spelar Champions League för att få in fler matcher på det sättet.

Känns det mer aktuellt just nu än att utöka ligan?

– Jag tror inte att de utesluter varandra. Det är mycket som ska malas inom svensk fotboll innan vi beslutat saker. Kanske kan man göra det parallellt eller under en viss period för att påskynda att få fler matcher.

Vilka klubbar ställer sig mest positiva?

– Det är ett sorl överhuvudtaget, det är ingen som gått ut specifikt. Diskussion har börjat, i alla fall på den sportsliga sidan. Inte högre upp, och när det gäller det ekonomiska, kontrakt, resor och så.

ARTIKELN HANDLAR OM