Landslaget i blixt- möte efter dom

FOTBOLL

Uefa ändrar beslut – rysk stjärna får spela mot Sverige

1 av 3

En brutal spark skulle få den ryske lagkaptenen Andrei Arshavin att missa EM.

Men ryska påtryckningar får Uefa att lindra avstängningen och låta honom spela en match – den mot Sverige.

I dag blixtsamlas Lagerbäck och Lagrell för att diskutera en protest.

Tre matchers avstängning blir två.

Den ryske storspelaren Andrei Arshavins straff för att ha överfallit en motståndare sänks med en match, därmed kan han delta i den sista och troligen avgörande gruppspelsmatchen mot Sverige.

Anledningen: han är en stjärna.

Inte hört något

– Det var en stor diskussion. I början ville vi ha tre matchers avstängning, men vi nöjde oss med två. I slutändan ska stora spelare delta i stora turneringar, säger Peter Limaher, ordförande i Uefa:s disciplinnämnd.

Limaher fattade beslutet sent på torsdagen, men Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har inte hört något när Sportbladet når honom, men lovar att redan nu på förmiddagen samla förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Roland Andersson för att diskutera frågan.

Utvisad direkt

– I normalläget bryr vi oss aldrig om enskilda bedömningar, men den här gången drabbar det Sveriges match. Då är det annorlunda, säger Lagrell.

Det var i EM-kvalets sista gruppspelsmatch som Ryssland ledde mot Andorra med tio minuter kvar. Men vinst räckte inte till EM eftersom England höll 2-2 mot Kroatien.

Besviknast av alla var lagkaptenen Arshavin. Han karatesparkade Andorrabacken

Ildefons Lima över knät, direktutvisades och väntade avstängning.

Provocerades

Straffet skulle avtjänas i början av nästa kval om inte England hade släppt in ett mål i slutskedet och gett bort EM-biljetten. Plötsligt var Ryssland i EM igen – men utan sin kapten.

För att få Uefa att fatta ett lindrigare beslut skickade det ryska fotbollsföbundet in en DVD med matchklipp som skulle bevisa att Arshavin provocerades att sparka Lima.

Uefa går på Rysslands linje. De låter Arshavin missa mötena med Spanien och Grekland men bli spelklar till Sverigematchen. Sverige kan överklaga fram till på söndag, men Lagrell lägger det beslutet hos Lagerbäck.

– Jag ser det som en förbundskaptensfråga. Det är upp till Lasse att väga vilken effekt en protest kommer få. Ibland leder det till att motståndarna blir mer laddade mot en.

Så andra länder kan bli upprörda och behandla oss sämre om vi säger ifrån?

– Ja, det är inte säkert att det är taktiskt bra för oss att protestera.