Utslagna – av höjdsjuka

FOTBOLL

Tvingas till regelbundna urinkontroller: ”Inte optimalt”

QUITO

Ett flertal spelare har redan drabbats av höjdsjuka med svår huvudvärk som följd.

Nu tvingas truppen till regelbundna urinkontroller.

– Det är inte optimalt att spela här, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Foto: 2 800 meter över havet Quito ligger högt över havet och nu har 4-5 svenska landslagsspelare, bland annat Niclas Alexandersson, drabbats av höjdsjuka.

Ecuadors huvudstad Quito ligger 2 800 meter ovanför havet och enligt landslagsläkaren Ingmar Lundgren har 4-5 spelare drabbats av höjdsjuka med svår huvudvärk som följd.

Hela spelartruppen kontrolleras nu noga.

– En av de viktigaste förebyggande åtgärderna är att hålla vätsketillförseln högre än normalt. Det kontrollerar vi genom urinprover, säger Ingmar Lundgren.

Vilka risker finns att spela på så här hög höjd?

– Man tappar en del av sin kondition. Man får sämre syreupptagningsförmåga och orkar mindre.

Vilka råd ger ni spelarna?

– Ännu mer vätska än vanligt, vila vid varje tillfälle som ges och känna sig för så att inte symptomen förvärras, säger Lundgren.

För att anpassa sig helt till den höga höjden krävs 10–14 dagar, men redan på torsdag – efter fyra dygn i Quito – spelar Sverige match.

– Det är inte optimalt. Spelarna kommer inte att orka som de gör på normal höjd, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

”Vi får hålla koll”

Påverkar det laguttagningen?

– Märker vi att någon har det jobbigt får vi fundera på om han ska spela. Självklart får vi hålla koll på hur de reagerar på hög höjd, säger Lagerbäck.

Lagkaptenen Niclas Alexandersson vaknade i går upp med tung huvudvärk.

– Men jag har blivit av med det under dagen, säger han.

Inga problem att spela på torsdag?

– Nej, absolut inte. Men det kommer ta ett tag innan man vänjer sig. Vi körde rehab vid poolen och det kändes direkt att det tog tid innan pulsen gick ner, säger ”Alex”.

Landslagschefen Lars Richt försvarar ändå valet av Venezuela och Ecuador som motståndare, en turné som arrangeras av Kentaro Group (som äger tv-rättigheterna till svensk fotboll).

– Vi har diskuterat höghöjdsproblematiken noga. Det kunde varit ännu mer optimalt, men fullt acceptabelt jämfört med övriga alternativ, säger Lars Richt.

ARTIKELN HANDLAR OM