"Det lär bli ett soligt och glatt VM"

FOTBOLL

Besked i dag: Brasilien får VM 2014

1 av 18 | Foto: BRASSEFEST FIFA:s president Sepp Blatter presenterar arrangören för herr-VM i fotboll: Brasilien.

Sepp Blatter höll upp lappen:

Brasilien...

...och så hade det fotbollstokiga landet tilldelats VM 2014.

– Jag ser positivt på det. Det kommer säkert att bli ett glatt och soligt VM, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer till sportbladet.se

Vid en presskonferens i Zürich i eftermiddags offentliggjorde det internationella fotbollsförbundets ordförande Sepp Blatter att det blir Brasilien som får arrangera fotbolls-VM 2014.

Sune Hellströmer reagerar positivt på beskedet när sportbladet.se informerar om Fifa-beslutet.

– Det var känt att mästerskapet skulle gå till Sydamerika enligt rotationssystemet och Brasilien var det enda sökande landet. Så på så sätt var det ingen jätteöverraskning, men ändå väldigt positivt, säger Hellströmer som hoppas på ytterligare ett lyft för fotbollen i landet.

”Rejäl upprustning”

– Det här lär ju leda till en rejäl upprustning av landets arenor och det är bra. Senast landet arrangerade VM var 1950 och det är onekligen en verkligt stor fotbollsnation som nu får det igen.

Tidigare i veckan avslöjades det att Fifa, från och med mästerskapet 2018, skrotar det tidigare rotationssystem som använts, där VM efter ett rullande schema fördelats mellan världsdelarna. Ett beslut som Sune Hellströmer tror öppnar upp dörren för fler VM inom Europa.

– Kanske kan det vara bra att väga in andra aspekter än det rent geografiska. Europa är en stor del av världsfotbollen och nu kan det bli så att stora länder här inte behöver vänta lika länge på att få en chans.

Finns det en risk att ekonomiska intressen kan bli än mer avgörande?

– Nja, jag vet inte...det är klart att VM är en stor ekonomisk affär, men jag tror inte att det är det som syftet.

Tio ska bort?

Totalt har 18 brasilianska städer ansökt om att få arrangera VM-matcher, av dem kommer åtta till tio väljas ut. Om Maracana-stadion i Rio de Janeiro blir en av dem återstår att se. När kampen om VM-guldet avgjordes 1950 var det 199 000 åskådare på plats på Maracana, men de fick se Uruguay ta guldet före Brasilien efter 2–1 i den sista och avgörande matchen.

Nästa VM spelas i Sydafrika 2010.

Dam-VM i Tyskland 2011

Samtidigt avslöjade Sepp Blatter att Tyskland får anordna dam-VM 2011.

– Vi är självklart stolta och tacksamma för den här möjligheten, att efter att ha anordnat VM för herrar 2006 få chansen att organisera dam-VM redan 2011, säger tyska fotbollförbundets president Theo Zwanziger, enligt AP.

– Damfotbollen har stor möjlighet att utveckla sig i världen, säger Zwanziger.