Beckham – inte showgubben #1

På två omgångar har Sevilla och Barcelona skrapat ihop en oavgjord match och tre förluster. Varför vinner inte de spanska topplagen?

FOTBOLL

Bank: Jag tror inte på sökta, generella förklaringar i det här fallet. Barças problem är så uppenbart – om det finns en nackdel med att ha världens bästa spelare i laget så är det att det märks väldigt mycket när de inte är med. Skadorna och efterdyningarna efter skadorna är Barcelonas problem (ta exemplet Chelsea, på 2000-talet går inga lag igenom säsong efter säsong utan en svacka). Sevilla

var bra mot Zaragoza och rasade ihop mot Mallorca, Poulsen är inte lika kraftfull som förut och Jesús Navas har darrat lite efter vinteruppehållet, och mer än så krävs inte för att förlora ett par matcher i La Liga.

Niva: Det är klart att det finns konkreta saker att peka på – ta skadorna som drabbat Barcelonas anfallare – men den stora förklaringen stavas ”vinteruppehåll”. Lag som hade rytm har förlorat den, lag som hackade har fått chansen att olja motorn – och förutsättningarna är nollställda igen. Fenomenet märks tydligast i Spanien där många spelare ur den sydamerikanska horden brukar drabbas av någon märklig olycka ungefär då returflyget till Europa ska lyfta. ”De säger att mormor mår dåligt eller att moster skadade sig själv när hon skulle handla apelsiner – och det är omöjligt att göra något åt det”, stånkar Getafes tränare Bernd Schuster.

Kanske har ni missat det, men det sägs att en tjomme som heter Beckham har skrivit på för LA Galaxy. Hur slutar det spektaklet?

Bank: Först av allt – jag tror inte att någon inom en överskådlig framtid kan få USA att adoptera en ny nationalsport. Beckhams roll blir att vara fadder åt de redan intresserade, alla latinos och medel­klassungarna med europeiska böjelser. Det finns 18 miljoner registrerade fotbollsspelare i USA, fler än i något annat land, och de flesta är tonåringar som kommer att älska att kunna spegla sig i en äkta, snygg superstjärna. Ingen kommer att upptäcka soccer tack vare David Beckham, men mina fotbollskompisar i Kalifornien kommer att köpa biljetter som aldrig förr. Och vad är det som säger att inte fler stjärnor följer efter?

Niva: Förlåt fördomen, men det jag undrar mest över är om USA verkligen vet hur David Beckham spelar. Min tes: Om nu en måttligt intresserad amerikan lockas till sitt livs första fotbollsmatch så vill han eller hon se spektakulära konster, halsbrytande tricks, fotbollsvarianter av Michael Jordans slamdunk. Beckham kan visserligen skruva en frispark – men hans spel har alltid handlat mer om att löpa som en galärslav och pumpa in inlägg i boxen. Är det verkligen vad USA vill se? En spelare kommer aldrig att kunna breaka fotbollen over there på egen hand, men jag misstänker att en sevärd dribblingskonstnär som Robinho hade haft en bättre chans än David Beckham.

Efter 45 raka ligamatcher utan förlust tog det stopp för Juventus. Vilket Juve får vi se i serie A i höst?

Bank: För det första så är det bara att konstatera att serie A utan Juventus borde heta Serie a. De fattas mig. För det andra så finns det något både rörande och lite oroligt över Juventus ambition att bygga om och bygga nytt. Om det finns någon person som symboliserar klubben i dag så är det den tatuerade Lapo Elkann, ni vet han som hängde med transvestiter, tog en överdos och tatuerade in klubbmärket på under­armen. Det händer mycket, det handlas mycket, viljan är totalt gränslös – och det är mycket möjligt att Juve ställer upp med sju-åtta nya spelare i höst. Det räcker förstås till en plats i toppen, men låter inte helt problemfritt.

Niva: Ett riktigt starkt Juventus. Redan i november läste jag en artikel i Corriere della Serra som gick ut på att Inter vuxit sig för stora för de andra lagen i serie A, att de inte skulle stöta på ordentligt motstånd förrän just Juve var tillbaka.

Jag tror visserligen att Roma och Milan vill vara med och snacka igen nästa säsong – men jag är övertygad om att Juve kommer att ta en Champions League­-plats. De har helt enkelt inget annat val. Antingen dunkar de på värvartrumman och köper ihop ett nytt storlag – eller så accepterar de att Buffon, Trezeguet och Camoranesi ser en ambitionsbrist och drar vidare. Det senare är helt enkelt inget alternativ för Juventus.

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Bank: Gambias uppladdning inför afrikan­ska ungdomsmästerskapen i Kongo. Jo, jag lovar. Den kan ge oss lite tankar om hur vårt landslag borde motiveras inför, låt säga, EM 2008. Gambias U20 besökte presidenten/diktatorn Yahyah Jammeh och fick en rejäl morot. Jammeh lovade att skydda laget lika noggrant som sitt eget liv, önskade lycka till och utlovade dessutom en bonus på sju miljoner kronor. Det i ett land där 60 procent lever på mindre än sju kronor om dagen och medelinkomsten ligger på 2000/år. Om Reinfeldt vill hänga på trenden så kan det vara bra att veta att det skulle motsvara en bonus på drygt 700 miljoner med svenska mått mätt. Är vi överens, Fredde?

Niva: Att se ljusstrimman i mörkret. Visserligen förlorade Sevilla efter åtta raka hemmasegrar – men deras målvakt slapp i alla fall ett potatisbombardemang. Annat var det i onsdags. Det var då Sevillas keeper David Cobeño hamnade i ett rotfruktsregn under cupmatchen borta mot Rayo Vallecano. Först förstod han ingenting – läktaren ovanför honom var ju tom – men sedan insåg han att projektilerna kastades från en lägenhet med utsikt över arenan. Cobeño kunde bara söka skydd: ”Jag var förstummad. Något liknande har aldrig hänt mig på en fotbollsplan. De kastade allt möjligt på mig, och potatisarna var riktigt stora. Kvinnan i lägenheten måste ha tömt hela sitt skafferi”.

Simon Bank, Erik Niva