Seger – då blir det EM

FOTBOLL

USA i morgon – men allt fokus ligger på rysaren mot Danmark

Foto: Vinnare Sverige är vid seger mot Danmark i princip klart för EM. Då får Villa, Jörgensen och Healy slåss om andraplatsen i gruppen.

GÖTEBORG. Träningslandskampen mot USA handlar om en sak – Danmark.

Vinst mot Danmark innebär att Sverige i praktiken är klart för EM 2008.

– Det är nyckelmatchen, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Varför är då Danmark-matchen i början av september så oerhört avgörande?

Två orsaker:

En svensk seger skulle innebära att Danmark är avhängt från toppstriden.  

Ännu viktigare; svensk seger innebär att Spanien och Nordirland hamnar under enorm press. Båda måste då ta full pott i sina återstående kvalmatcher för att kunna passera Sverige. Dessutom ska Spanien och Nordirland mötas, vilket ytterligare talar för Sverige.

Inte mycket om USA

Resonemanget förutsätter att Sverige vinner sina ”lättare” kvalmatcher mot Liechtenstein och Lettland, men det är därför förbundskapten Lars Lagerbäck kan säga så här:

– Danmark är lite av nyckel­matchen!

Det blev alltså inte mycket prat om onsdagens träningsmotståndare USA på gårdagens presskonferens i Göteborg.

– Vi hade precis ett snack med killarna. Vi ser detta som ett avstamp inför Danmark. Vi prioriterar den lilla träningstid vi har för att förbereda oss inför Danmark, säger Lagerbäck.

Framför allt handlar det om att hantera det tre­mannaanfall som bidrog till att Danmark hämtade upp Sveriges 3-0-ledning i skandalmatchen på Parken i juni.

Testa för Danmark

– Vi vill testa sådant som är viktigt att det fungerar mot Danmark. Vi vet att USA kan spela med både två och tre anfallare. Vi kommer att förbereda oss för att möta tre forwards och det kommer vi att jobba med på träningen i morgon (läs; i dag), säger Lagerbäck.

Mittbacken Olof Mellberg bekräftar att känslan bland spelarna är att matchen mot Danmark blir avgörande och att allt kretsar kring den.

– Det är klart, skulle vi vinna mot Danmark är vi väldigt, väldigt nära. Den här samlingen handlar om att slipa på detaljer i spelet och titta på senaste Danmarks-matchen och tänka på den under USA-matchen.

Vägen ligger öppen

Mellberg konkretiserar:

– När vi hamnade under press i andra halvlek mot Danmark måste vi kunna förändra vårt spel och stänga matchen. Vi ska kunna ändra försvarsspelet mitt under en match, lägga oss lite lägre och spela mer defensivt kontrollerat, säger Olof Mellberg.

Lyckas Sverige med det, ja då ligger vägen mot EM i Schweiz/Österrike 2008 helt öppen.

ARTIKELN HANDLAR OM