Drömstarten

FOTBOLL

Sverige inledde VM-året med cupseger: Vi är på gång

1 av 2 | Foto: skön kick-off Svenska damlandslaget i fotboll fick en solskensstart på säsongen. Segern i Australien Cup ger ett perfekt utgångsläge inför VM i höst.

Damlandslaget i fotboll fick det avstamp de behövde på VM-året.

På soliga gräsplaner i Canberra kunde laget spela ihop sig igen och vinna Australia Cup.

- Vi är på gång i år, det känns redan nu, säger stjärnan Hanna Ljungberg.

Det verkar vara ett jäkla liv där landslagssekreteraren Cilla Sandell far runt och letar efter Hanna Ljungberg. Till slut hittar hon henne på trottoaren utanför bussen, i färd att njuta av den uppdukade banketten, och "Ljungan" tar över mobiltelefonen.

Tidigare på kvällen har damerna vunnit över värdnationen i Australia Cup med 3-1 och snart ska de bege sig till Sydney som turneringssegrare. Väl där blir det en träningsdag till innan det är dags för hemresa till kalla Sverige.

- Australien är ett härligt land med trevlig befolkning och mycket kultur. Det har varit en kanonresa - det var bra att få komma till värmen och spela på gräs. Vi har kunnat spela ihop oss och få i gång tempot, säger Ljungberg.

I 37 graders värme spelade Sverige 1-1 mot Mexiko i den första matchen och mot Sydkorea vann svenskorna stort, med 8-0.

Bra värdemätare

- Det har gått bra om man ser till tiden på säsongen. Vi började lite svagt mot Mexiko men har spelat upp oss under turneringens gång, säger Ljungberg.

- Mot Australien låg vi under med 1-0 men spelade sen riktigt bra och malde ner dem. Passningarna sitter inte riktigt där de ska än men vi lyckades ändå vinna med 3-1.

Matchen blev en hyfsad värdemätare.

En värdemätare i början av en säsong som kommer innehålla både EM-kval och VM i Kina. Ljungberg tycker att laget kan ta mycket positivt med sig hem från Australien.

- Vi har gått runt på många spelare och alla har tagit ett kliv framåt från i fjol. Truppen är ännu jämnare och det höjer konkurrensen. Vi är på gång i år, det känns redan, säger hon.

- Tjejerna har skött sin vinterträning exemplariskt. Där har vi en del av förklaringen, säger förbundskapten Marika Domanski-Lyfors till TT.

Nu åker spelarna hem till klubblagen och förbereder sig för den allsvenska starten 12-13 april.

I mars åker landslaget till Algarve Cup och för Umeås del inleds spelsäsongen mot rivalen och fjolårsvinnarna Frankfurt i semifinalen av Uefa Women"s Cup.

- Det är bra med många tävlingsmatcher. Det kommer kanske bli mycket men nu är man så sugen på fotboll att det bara ska bli kul, säger Ljungberg.

Håll ut - bara 235 dagar kvar till VM

Johanna Garå