Blåvitts egen pappa

FOTBOLL

Erlingmark efter våren som blev en besvikelse: Vi spelar för SM-guld

GÖTEBORG

Sjua i tabellen.

Bara nio mål på sju matcher.

IFK Göteborg imponerade inte under vårsäsongen.

Sportbladet har träffat en av lagets mest rutinerade spelare, 33-årige Magnus Erlingmark, som berättar om bristen på självförtroende, lagets unga talanger och om sin egen framtid.

Foto: MAGNUS SANDBERG
PAPPA PÅ HELTID Magnus Erlingmark tar ibland med sig sonen August och dottern Anna på IFK Göteborgs träning. Ganska naturligt för en spelare som ikläder sig rollen som pappa på planen...

Det är förmiddag och IFK Göteborg har just avslutat ett av sina längre träningspass på Kamratgården utanför Göteborg. En avslappnad Magnus Erlingmark har käkat lunch med lagkamraterna och skrivit autografer till de väntande supportrarna utanför klubbhuset.

Vi slår oss ner några meter från träningsplanen och Magnus låter sonen August, 4, leka med en boll, medan dottern Anna, 8 månader, sover i barnvagnen.

- Ska ni prata länge? frågar August lite besviket.

Han vill gärna få pappa att vara med och leka med fotbollen.

- Jag brukar ha med barnen ibland. August har varit med sen han var liten, så han är van, berättar Magnus.

Tack vare sitt jobb som proffs i en av Sveriges rikaste fotbollsklubbar har han gott om tid för barnen.

- Det var tuffare förr. Då tränade man mindre, men jobbade halvtid vid sidan om. Då var det svårt att hinna med nåt annat. Nu är jag mycket med familjen, det är liksom bara det och fotbollen som gäller.

Med 307 allsvenska matcher i bagaget ser han nu fram emot en tuff höst.

Våren blev lite av en besvikelse.

- Tidigare år har vi gjort riktigt bra vårsäsonger och fått självförtroende direkt. I år har det gått lite sämre och det har gjort att vi saknar självförtroende ibland.

Har det här gjort er osäkra?

- Nej, jag tror inte att vi funderar så mycket på det. Vi vet att vi har ett bra lag och därför har vi en trygghet i det.

Medelåldern i IFK Göteborgs förstaelva är hög, och fortfarande litar man mycket på sina rutinerade spelare. Men en generationsväxling är på väg.

- De är många unga spelare som kommer upp i A-laget. De är duktiga och framför allt väldigt tekniska. Det märks att ungdomarna tränar mer teknik numer, säger Magnus och berömmer samtidigt en av sina backkollegor:

- Fredrik Risp tror jag på. Han har visat mycket redan och kan bli hur bra som helst. Han spelar enkelt och gör det som behövs. Han är lik Joachim Björklund i sin spelstil, och jag tror han kan bli lika bra. Dessutom är han väldigt målmedveten.

Den här säsongen är Magnus Erlingmarks 14:e i allsvenskan.

Efter spel i Forward och Örebro kom han 1993 till Göteborg.

Här han blivit något av en Mr IFK.

Är det lika roligt fortfarande?

- Ja, det tycker jag. När det är så här, varmt, soligt och grönt gräs är det ju fantastiskt kul. Vinterträningen har väl blivit tuffare, men jag har ändå inget emot den. När man börjar tycka att det är tråkigt eller jobbigt ska man nog lägga av.

Kommer den dagen att komma?

- Ja, den kommer säkert. Men man vet ju inte om kroppen orkar med tills dess. Man kan ju tvingas sluta på grund av skador långt innan man har ledsnat på fotbollen.

Hur mår kroppen efter så många år i allsvenskan?

- Man känner ju att man har spelat ett par år. Det är sällan som man inte har ont nånstans i kroppen. Framför allt känner man det på morgnarna, då brukar det vara riktigt stelt. Det är inte så att man hoppar ur sängen när barnen kommer och väcker en.

Blir det här sista hösten?

- Nej, jag har ett år kvar på kontraktet. Men sen får vi se. Det känns fortfarande som att jag vill köra på. Jag trivs väldigt bra med livet som det är nu.

Vad händer sen, efter karriären?

- Bra fråga. Jag har gått utbildning i ekonomi och marknadsföring, så förmodligen blir det något sådant jobb. Det är klart att det skulle locka att arbeta med fotbollen. Men kanske vill man komma ifrån det också och ta nåt helt annat jobb, och att få se nåt annat i livet.

Tränare?

- Nej, det tror jag inte. Då blir det samma lunk som när man är spelare.

Nu ska ni ut i Europa igen. Möter ett moldaviskt lag i Uefa-cupen...

- Det är en extra krydda att få spela i Europa. Jag tror vi har en bra chans att gå vidare, men jag egentligen ingen koll alls på laget vi möter.

Hur går det här hemma i allsvenskan då?

- Allt kan hända. Vi måste ha lite flyt och få vara friska om vi ska vara med och slåss om det. Det känns väldigt bra just nu, men det vet man ju hur det är med det. Det kan vara bra på träning, men sen på match fungerar inget, säger Magnus.

Han tar det som det kommer.

Men målsättningen är given.

- Vi får väl hoppas att det blir SM-guld. Det är det vi spelar för, säger Magnus och ler förhoppningsfullt.

Har spelat nio år i IFK Göteborg

Henning Johannesson

ARTIKELN HANDLAR OM