Omställningen är jobbig

FOTBOLL

I dag är spanjoren Gary Sundgren tillbaka i allsvenskan igen efter fem år

Riktig spanjor blev han aldrig.

Bara nästan.

- Har man bott fem år i Spanien är det klart att det är jobbigt att komma tillbaka till Sverige, säger Gary Sundgren, 34.

Foto: fem i familjen Gary Sundgren är hemma i Sverige och AIK igen efter flera år i Spanien. Här är han samlad framför det nybyggda huset i Solllentuna med hela familjen, dottern Mikaela, hustrun Anne, Robin och Daniel. "Har man bott fem år i Spanien är det klart att det är jobbigt att komma tillbaka till Sverige, men vi ångrar inte vi flyttade hem", säger Gary Sundgren inför dagens comeback i allsvenskan borta mot Helsingborg.

Sportbladet besöker familjen Sundgren i den nybyggda villan i Sollentuna, strax utanför Stockholm. För en och en halv månad sedan flyttade Gary, hustrun Anne, barnen Daniel,12, Mikaela, 9, och lille Robin, två månader, dit.

Fyraårige Yorkshire-vovven Snuffe fick också flytta med.

- Vi skulle köpa en matta och kom hem med en hund. I Spanien säljer dem hundar överallt och när Anne fick hålla i honom vägrade hon släppa, berättar Gary.

Svår omställning

Några problem att bo i Sverige verkar Snuffe inte ha - han skäller glatt och viftar på svansen.

För Sundgrens har omställningen varit värre.

- Man lever helt annorlunda i Spanien. Går och lägger sig klockan tolv på natten, äter middag vid tio. Går man på restaurang följer hela familjen med, personalen flyttar undan bord och stolar för att få plats med barnvagnen.

- Dessutom är det billigare mat, billigare bensin, man parkerar bilen där det passar. Har man bott fem år i Spanien är det klart att det är jobbigt att komma tillbaka till Sverige, säger Gary.

Men ni ångrar er inte?

- Nej, nej. Vi trivs med vårt hus och det blir bättre och bättre. Första året i Spanien var också jobbigt. Jag tror det går ännu fortare nu, när vi kan språket.

Kan det bli aktuellt att flytta tillbaka?

- Nej. Vi har inte kvar huset. Däremot har vi väldigt många vänner som vi säkert kommer hälsa på.

"Tränar för mycket i Sverige"

Även vad gäller fotbollen är det mycket som skiljer. I Real Zaragoza var det tre träningar i veckan, i AIK två om dagen. En månads försäsongsträning mot fyra.

- Jag försökte skriva in i kontraktet att jag skulle få vara ledig januari men det gick inte. Försäsongen kommer ta död på mig" (skratt).

- Ärligt talat, jag tycker vi tränar för mycket i Sverige. Man måste vara sugen när det är dags för match. Jonas Thern har tydligen kört färre pass med Halmstad och det är rätt väg, tror jag.

Har du sagt det till AIK?

- Nja, jag sa till "Mille" (Pär Millqvist, assisterande tränare) men han bara skrattade och sa att "så här gör vi i Sverige".

Något mer som skiljer?

- I Spanien hände det att spelarna tog ett glas vin på matchdagen. Det går inte Dusan (Uhrin, nye tränaren) med på. Vi får inte ens dricka läsk.

- Under mina fem år körde vi bara en inläggsövning. Det enda taktiksnacket var när vi tränade fasta situationer dagen före match.

"Dusan har bra idéer"

AIK ligger på tolfte plats, många väntar sig en betydligt bättre placering när allsvenskan är slut. Vad är det som inte fungerat under våren?

- Vi har bara spelat bra en halvlek, antingen första eller andra. Vi har haft ledningen i matcherna, och tappat. Men som det känns nu blir det bättre och bättre. Fler och fler lyssnar och inser att Dusan har bra idéer.

Hur är han som tränare?

- Taktiken är väldigt offensiv. Han vill att vi ska gå ut och vinna alla matcher.

I dag gör Gary Sundgren comeback i AIK och allsvenskan, mot Helsingborg. Den forne vänsterbacken går rakt in i startelvan - som mittback.

- Tränaren bestämmer men får jag välja själv är det mittback som gäller. Vi har så många unga killar som kan spela på kanten.

Säger Gary Sundgren, 35 till hösten, och skrattar:

- Inte för att jag är lat men man behöver faktiskt inte springa lika mycket i mitten"

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM