”Jag har otroligt många fina minnen”

I och med Sveriges uttåg ur VM står det också klart att landslagschefen Lasse Richt nu lämnar sitt uppdrag – efter 20 år.

– Jag tror att det blir bra. Jag har inte hunnit fundera på det än, men det är klart att det blir en förändring i mitt liv, säger Lasse Richt – som i natt hyllades stort av Zlatan Ibrahimovic.

Efter slutsignalen i 0–2 förlusten mot England i VM-kvartsfinalen stod det inte bara klart att Sveriges VM var över. Det betydde också att Lasse Richts tid med landslaget är förbi.

Ute på plan kramades han och Victor Nilsson Lindelöf länge efter slutsignalen, och i den mixade zonen var 62-åringen märkbart rörd när han pratade med Sportbladet.

Kan du sätta ord på dina känslor?

– Jag mår inte så bra, naturligtvis. Varje gång man förlorar och åker ut så mår man inte bra. När man förlorar och vet att det var för sista gången så mår man inte alls bra.

Har du gråtit?

– Mycket.

Fick du hjälpa Victor (Nilsson Lindelöf) av planen?

– Han var besviken precis som jag.

Hur tröstade ni varandra?

– Genom att kramas.

Inför EM 1992 rekryterades Lasse Richt till det svenska landslaget i fotboll. Sex år senare befordrades han till landslagschef och det är en roll som Richt har haft fram tills kvartsfinalsförlusten mot England i lördags.

På söndagskvällen landade han och det svenska landslaget på Arlanda. Sportbladet pratade med den mångårige landslagschefen vid spelarhotellet i Stockholm någon timme senare.

Hur känns det att vara tillbaka?

– Det känns lite vemodigt. Jag hade hellre varit kvar i Ryssland en vecka till. Nu är vi hemma igen. Vi är besvikna från gårdagen men ändå…vi har gjort någonting som det var längesedan ett svenskt landslag gjorde. Jag tror de flesta är ganska nöjda ändå och om någon vecka kommer nog även vi känna en viss stolthet, när allt kring förlusten rinner av.

Kan du berätta vad du kände efter matchen när du och Vigge kramade om varandra?

– Det är alltid känslosamt. Att förlora en sådan match…ja, då kommer känslorna. Jag har ju levt med de här pojkarna så länge de minns.

Hur känns det att sluta?

– Jag tror att det blir bra. Jag har inte hunnit fundera på det än men det är klart att det blir en förändring i mitt liv.

Hur skulle du säga att landslaget har förändrats under din tid?

– Vi jobbar på ett liknande sätt. Jag har varit med Tommy Söderberg, Lasse Lagerbäck, Erik Hamrén och nu Janne… så ett landslag fungerar på ett sätt som inte är som ett klubblag beroende på att vi ses ganska sällan. Vi ses fem–sex gånger om året och då blir det skillnad. Det gäller att få ihop gruppen och att vi ska prestera tillsammans.

Har du några särskilda minnen?

– Jag har otroligt många minnen. Det går inte att ta ut ett eller två. Det finns otroligt många minnen.

En av Sveriges största landslagsstjärnor genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, väljer på Twitter att hylla Lasse Richt till skyarna.

”Sverige borde tacka den här mannen, för med hans hjälp känner sig varje spelare i det svenska landslaget som hemma, välkommen och en i gänget. Jag har honom att tacka för alla mina framgångar i landslaget. Tack för at du är du, Lars Richt”, skriver Zlatan.


Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.