VAR-straff till Australien gav 1–1 mot Danmark

Danmark hade tagit kontrollen över matchen, men tappade greppet om segern.

I den 35:e minuten tilldelades Australien straff efter att domaren tagit hjälp av VAR.

– En handboll som var solklar, sa expertkommentatorn Alexander Axén.

VAR har genast fått en hel del uppmärksamhet i början på VM. Inte minst blev Sverige tilldelade en straff via VAR mot Sydkorea, liksom Frankrike mot Australien. De flesta beslut har dock ansetts vara korrekta, men frågan är om det var lika självklart i matchen mellan Danmark och Australien.

I ställningen 1–0 till Danmark - där Christian Eriksen öppnat målskyttet och danskarna kontrollerat matchen - fick nämligen Australien en straff i den 35:e matchminuten. På en hörna hade Mathew Leckie nickat ner bollen på Yussuf Poulsens hand. Få reagerade då, men efter en kontring av Danmark blåste domaren. VAR togs till och Australien fick straff. Ett par minuter senare klev Mile Jedinak fram och satte 1–1.

– En handboll som var solklar, sa expertkommentatorn Alexander Axén i TV4/CMore.

– Du är ansvarig för dina kroppsdelar, konstaterade Hasse Backe i CMore:s studio i halvtid.

– Alla som inte tycker om VAR får gå i pension, fortsatte Backe efter matchen.

Eriksen: ”Är pissirriterande”

Den andra halvleken blev en liknande historia som den första. Till att börja med var det Danmark som tog kontrollen och som via Pione Sisto även var nära att sätta ledningsmålet. Men sedan tog Australien över allt mer och skapade flera farliga lägen. Inte minst genom ständigt hotande Leckie som bland annat drog till med en spektakulär halvvolley i den 88:e minuten, räddad av Kasper Schmeichel.

Det räckte dock inte hela vägen, varken för Australien eller Danmark. Matchen slutade 1–1 där straffen lär bli det hetaste samtalsämnet i efterhand.

– Det var en tät kamp med få chanser. Att man kan gå tillbaka och tilldela en straff förblir bittert, sa Eriksen till danska TV2 efter matchen.

TV2: Hur känns det att få ett VAR-domslut emot sig?

– För att vara helt ärlig så är det pissirriterande. Vi har spelat fotboll i så många år och när man missar en situation så är man glad. Men nu spolar man tillbaka. Det såg ut som en duell där det var lätt att blåsa. Men ska man använda VAR där så ska man också använda det på andra ställen på planen, där det är frispark men som inte blir dömt. I så fall måste man spola tillbaka nästan varje gång.

Denmark 1 - 1 Australia Mr. VAR Strikes Again ! #DEN #AUS #DENAUS #WorldCup #WorldCup2018 https://t.co/m1FWLpDtJi

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.