Asllani utvisad: Det är väldigt absurt

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Två mål, två assist – och två gula kort i lägen där hon ville ha straff.

Efter Kosovare Asllanis spektakulära match är hon förvånad och förbannad.

– Det här var domarens första dag på jobbet. Jag antar att han vill synas och hävda sig för sina kollegor, säger hon.

Vad hände, Kosse?

Vi vågar lova att ingen spelare i svensk elitfotboll har utmärkt sig lika mycket i en av årets matcher såsom Linköpings Kosovare Asllani gjorde mot LB07.

Det positiva först. I minut 21 sprang hon i djupled och placerade in 1–0. Hon högg framför mål vilket föranledde Frida Maanums 2–1. Hon spelade fram till Anna Oskarssons 3–1 och plockade akrobatiskt ner bollen med klacken och satte 4–2.

Men... så var det ju det andra.

Lika delar förvirring och ilska

I minut 77 gick 29-åringen ner i straffområdet. Hon trodde på straff men varnades i stället för filmning. Precis efter Linköpings avgörande 5–2-mål klev hon före LB07-försvararen Rebecka Persson och trycktes ner i gräset. Domaren Levente Szasz friade, Asllani svarade med att kasta bollen i marken – och fick ett nytt gult kort.

I vad som verkade vara lika delar förvirring och ilska log den utvisade Kosovare Asllani och vandrade av planen. När Sportbladet når henne har hon svårt att summera alla intryck.

– Jag har ingen aning vad jag fick gula kort för. Jag har inte filmat i hela mitt liv. Inte fått rött kort i hela mitt liv. Det här var domarens första dag på jobbet. Jag antar att han vill synas och hävda sig för sina kollegor, säger hon och fortsätter:

– Inte konstigt med tanke på att domarbasen och jag inte har gått så bra ihop den här säsongen. Det är väldigt absurt att få två såna gula kort. Jag ska inte ens ha ett av dem. Det känns som att han bestämt före matchen att han vill synas.

”Jag är helt oförstående”

Hur ser du på den första varningen?

– Jag får en smäll på mina hälsenor. Jag tycker att det är en solklar straff.

Och den andra?

– Jag går i duell, framför min spelare, och får en knuff när jag är förbi henne. Tappar balansen. Det kan vara straff men blir gult kort. Jag är helt oförstående. Jag skrattar bara när han lyfter det röda kortet.

Flera gånger under säsongen har spelare och ledare i Linköping uttryckt missnöje över domarnivån i allsvenskan. ”Domaren blåser ju sönder matchen i andra halvlek”, sa Asllani efter förlusten i cupfinalen i maj.

Vinnaren av Diamantbollen är övertygad om att domarna har tagit åt sig. Och att hennes utvisning har med saken att göra.

– Vi har inte fått något med oss. Förra matchen mot Växjö skulle vi ha haft minst tre straffar och en frilägesutvisning. Det är som att de har bestämt sig för att vara mot oss för kritiken de har fått från oss. Det är så låg nivå. Jag vet inte vad de håller på med, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att vi ska överklaga. Det är inga rättvisa kort.

Hann ni prata?

– Nej, vad skulle jag säga till honom? Domaren har bestämt i förväg att han vill ha mig utvisad, säger hon.

Kommer ni överklaga?

– Jag tycker att vi ska det. Jag har fått smällarna, jag har inte tacklat någon. Nivån är alldeles för låg i den här serien när det kommer till domarsidan. Men det här nådde en helt ny nivå med domare om det är möjligt.

Domaren Levente Szasz vill inte kommentera de gula korten.

– Egentligen inte, säger han.

Hon menar att du hade bestämt dig på förhand för att visa ut henne.

– Det får stå för henne.

När matchen börjar, har du med i bakhuvudet att Linköping kritiserat domarna?

– Absolut inte. Absolut inte.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN