Tackar nej till VM-medaljen

avLo Hägerfelth

Foto: Petr David Josek / TT / NTB Scanpix
Nikola Kalinić i en närkamp under EM 2016. I VM två år senare blev det inget spel för kroaten.

Han skickades hem redan efter den första matchen – sedan gick Kroatien hela vägen till final.

Efter spekulationer om huruvida han skulle få en medalj eller inte tackar Nikola Kalinić nu nej till en medalj.

Det blev lite av en snackis inför finalen.

Den kroatiske anfallaren Nikola Kalinić, till vardags i Milan, hade inlett VM-premiären mot Nigeria på bänken. När han sedan blev kallad för att bytas in vägrade han spela. Något som gjorde att han redan efter den första matchen skickades hem från Ryssland.

– Jag behöver mina spelare i speldugligt skick och redo att spela. Under matchen mot Nigeria värmde Kalinić upp och skulle bytas in i andra halvlek. Men sedan menade han att han inte var redo att komma in på grund av ryggproblem. Samma sak hände i träningsmatchen mot Brasilien, liksom innan träningen i söndags, sa förbundskaptenen Zlatko Dalić då enligt BBC.

Skadad eller inte, men efter det blev ju resten av Krotiens VM-resa en succé. Vidare som gruppetta, vidare hela vägen till final. Där förlorade de visserligen mot Frankrike, men landets första silver var faktum ändå.

”Tack, men jag spelade inte”

Kalinić å sin sida blev ett stående skämt i sociala medier om hur han gått miste om den historiska resan.

Men efter silvermedaljen blossade snabbt en diskussion upp om Kalinić ändå skulle få en medalj – något som landslagets kommunikationsdirektör, Tomislav Pacak, sa låg i spelartruppens händer.

– Vi får se. Spelarna får bestämma, sa Pacak .

Och nu – till slut – ser svaret ut att bli nej. Detta efter att Kalinić själv har uttalat sig i frågan. I en intervju med Sportske Novosti säger anfallaren att han inte har gjort sig förtjänt av en medalj.

– Tack för medaljen, men jag spelade inte i Ryssland, säger han enligt Sportske Novosti.

ARTIKELN HANDLAR OM