SKANDAL-MATCHEN

FOTBOLL

Portugals Scolari: Matchen var ett krig

Foto: Flitig med korten Domaren Nikolai Golubevs hand åkte ner i fickan gång på gång. Totalt delade han ut 16 kort, och visade ut fyra spelare.

NÜRNBERG

Fyra röda kort, sexton gula.

Aldrig tidigare i VM-turneringens 76-åriga historia har en match innehållit fler kort.

- Det var ett krig, säger Portugals förbundskapten Luiz Felipe Scolari.

Foto: Nikolai Golubevs.

1962 spelades en stökig VM-match mellan Chile och Italien som än i dag är känd som "Slaget om Santiago".

Det är ännu oklart vad gårdagens åttondelsfinal mellan Portugal och Holland i Nürnberg kommer att få för titel, men förmodligen blir det något snärtigt, något som folk fortfarande refererar till om 45 år.

Tonen sattes redan efter en minuts spel, då Mark van Bommel blev första man att varnas av den ryske domaren Valentin Ivanov.

Efter 45 minuter var det så dags för den första utvisningen, då Costinha avsiktligt tog med handen och fick sitt andra gula kort.

Spårade ur efter paus

Tjugo effektiva minuter senare så kom så den första av två situationer som fick matchen att spåra ur.

Figo träffades - eller träffades inte? - av en holländsk armbåge. Khalid Boulahrouz fick också sitt andra gula kort, och en redan inflammerad stämning exploderade.

Den andra nyckelsekvensen kom knappt tio minuter senare.

Portugal sparkade ut bollen för att behandla en skadad spelare, men i stället för att ge tillbaka den så satte Johnny Heitinga full fart framåt.

Deco manglade honom, och i kaoset som följde delades ytterligare fyra gula kort ut.

- Vi hade fått nog av allt filmande och allt maskande. Portugiserna pratar om fair play, men borde nog titta sig själva i spegeln först. Vi ville spela fotboll i stället, och det var därför situationen uppstod, säger Marco van Basten.

"Inte Jesus"

Portugals förbundskapten Luiz Felipe Scolari hade naturligtvis en annan syn på händelseförloppet:

- De säger att Figo filmade när han gick omkull, men han fick en armbåge i ansiktet. Skulle han inte gått omkull då? Jesus Kristus skulle kanske vänt andra kinden till, men Figo är inte Jesus Kristus. Holländaren var mer skyldig än honom.

Scolari fortsätter:

- Matchen var ett krig. För att vara en europeisk match var den väldigt ovanlig, men de som sett brasilianska lag möta argentinska i Copa Libertadores känner nog igen sig.

"Fel nivå"

Före matchen i går var den som spelades mellan Kamerun och Tyskland 2002 den som genererat överlägset flest kort, tolv gula och två röda. Men i går tangerades det rekordet.

- Jag tycker inte att domaren var på samma nivå som spelarna, säger Fifa-presidenten Sepp Blatter.

- Det borde varit gult kort till domaren.

Här är alla korten

Erik Niva