De rustar för guldstrid

FOTBOLL

Alfelt: Ett bra val – men truppen måste förstärkas

HELSINGBORG

Stuart Baxter låter som en bra tränare för HIF.

Bosse Nilsson som en mycket bra sportchef.

Plussa på med en viss Henke Larsson och man förstår om HIF-supportrarna vädrar framgång.

HIF har en hyggligt bred och talangfull trupp som underpresterat i flera säsonger. Det var därför inte speciellt förvånande att tränaren Peter Swärdh till slut fick bli syndabock. Swärdh målade in sig i ett hörn med sin envishet att använda ett spelsystem som spelarna inte trodde på. Och framförallt - ett system som han inte klarade av att övertyga dem till att tro på.

Det HIF söker med Baxter är ett brinnande ledarskap som ställer tydligare krav på spelarna och inte många tränare brinner tydligare tillsammans med sina krav än Baxter.

HIF har åtta lag före sig i tabellen inför omstarten och tio poäng upp till ledande Hammarby. Ett avstånd som innebär att man på höstens 17 omgångar har råd att förlora en eller maximalt två matcher till för att kunna vinna guld redan i år.

Det tror jag inte att HIF lyckas med om inte truppen förstärks med ett par riktiga toppspelare till. Inte ens Henke Larsson lyfter dagens lag så mycket som behövs. Stuart Baxter och Bosse Nilsson diskuterade truppens sammansättning i tisdags och onsdags när Baxter var på blixtvisit i Sverige. Räkna med att det blir en del nya spelare och att nuvarande spelare kommer att lånas ut för resten av säsongen.

Inte råd med gökungar

Bosse Nilsson har en enorm erfarenhet och ett kontaktnät över hela världen. Hans afrikanska köp har genom åren inte blivit så värst många höjdare, men han har förmågan att bli ett sammanhållande kitt i klubben han arbetar för oavsett position eller roll. Det är han som har totalkoll på alla talanger, han som pratar med alla och får alla att engagera sig för en sak. En av utomstående underskattad resurs som MFF nu kommer att sakna oerhört.

Med 42 nya miljoner för Afonso och IMG:s sponsorgaranti i samband med det nya stadionbygget byter Bosse Nilsson ner sig från en ekonomisk storebror.

- I dagsläget är det inte samma resurser och det innebär att vi måste vara ännu duktigare. Hasse Borg har råd att göra ett par, tre Raoul Kouako, konstaterar Bosse Nilsson.

Göken-köpet har alltså blivit en sorts negativ måttstock i svensk fotboll. Intressant. Har för mig att Sören Åkeby försökte utmåla eftermälet till hans katastrofmatch som en illasinnad pressattack mot MFF.

HIF har inte råd att få in några gökungar i boet. Bosse Nilssons vision är att bygga upp en bred talangscouting inom och utom landet som kan möta hotet som mitt i säsongsförändringarna av truppen innebär.

Jag tror att HIF har hittat rätt man för det.

När det gäller tränare Baxter gäller som alltid att ingen tränare är bra nog för att klara sig utan en rejäl dos tur.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM