Fotboll

Svenska EM-finaldrömmen över

FOTBOLL

Utslagna efter förlängning mot Norge

Deppigt. Sverige deppar efter 2–3-förlusten mot Norge i kväll.

Deppigt. Sverige deppar efter 2–3-förlusten mot Norge i kväll.

Foto: Scanpix

Det svenska EM-äventyret är över.

Norge vann rysaren i kväll efter förlängning med 3–2.

– Det är svårt att hitta ord för det här, säger en mycket besviken Hanna Ljungberg till TV 4.

Norskt jubel. Solveig Gulbrandsen jublar över sitt matchvinnande 2–3-mål.

Foto: Scanpix

EM-semifinalen på Halliwell Jones-stadion i Warrington utvecklades till ett långt, nervöst drama mellan Sverige och Norge – med ett blytungt svenskt slut.

Efter 2–2 vid full tid avgjorde Solveig Guldbrandsen rysaren i den andra förlängningskvarten och direkt efter slutsignalen föll spelare efter spelare ihop på EM-arenans gröna gräsmatta.

Utmattade.

Utslagna.

Sverige öppnade semifinalen vasst, skaffade sig ett ordentligt spelövertag i första halvlek och skapade ett flertal högkvalitativa lägen men Hanna Ljungberg, Anna Sjöström och Malin Moström lyckades inte förvalta de tidiga chanserna och i stället tvingades förbundskapten Marika Domanski Lyfors se Norge komma fram mer och mer efter blixtsnabba omställningar.

1–0 blev norskt.

I den 28:e minuten frispelades Solveig Guldbrandsen, som ensam med Hedvig Lindahl kallt förvaltade läget och lobbade in ledningsbollen. Sverige hämtade sig snabbt – med Hanna Ljungberg som målskytt, för första gången för kvällen. Victoria Svensson lurade sin försvarare på vänsterkanten och hittade Ljungberg med ett välavvägt inlägg, och språngnicken borrade sin i burgaveln.

– Vi har spelat bra fotboll, både defensivt och offensivt. Ibland duttar vi lite för mycket med bollen och blir av med den ibland, det var också så de gjorde målet, på en omställning, säger Domanski Lyfors till TV 4.

Tidigt i den andra halvleken tvingades anfallsstjärnan Victoria Svensson lämna planen efter att ha dragit på sig en vadskada. Bytet – där Lotta Schelin kom in – skapade oro i laget och i TV 4:s direktsändning fick Domanski Lyfors kritik även för att ha tagit ut Caroline Seger i halvtid för att istället ge Frida Östberg speltid.

Norge delade ut ett nytt tungt slag i den 64:e minuten: 16-åriga underbarnet Isabell Herlovsen – dotter till landslagsstjärnan Kai Erik Herlovsen – vann en duell mot Sara Larsson och nickade in 2–1. Tio minuter senare hade i stort sett hela EM-arenan i England bokfört ett matchvinnande norskt 3–1, men bollen efter Marit F. Christensens nick tog i stolpen innan Lindahl lyckades fånga returen.

Sverige vägrade dock att vika ned sig och tryckte på framåt för att nå en kvittering. Ett jätteläge dök upp i den 84:e minuten men Anna Sjöströms skarvning på Jane Törnqvist inspel räddades på mållinjen av Marianne Paulsen.

Räddaren blev – på nytt – Hanna Ljungberg. Matchklockan var bara minuten från full tid när Lotta Schelin hittade in med ett högerinlägg som Umeå-stjärnan kastade sig mot och styrde in.

Slutet blev högdramatiskt.

Slutet blev...norskt.

I den andra förlängningskvartens tredje minut följde Solveig Guldbrandsen med upp i ett anfall och förvaltade vackert Dagny Mellgrens högerinlägg till 3–2.

– Det blev en jobbig match för oss där vi fick jobba i kapp hela tiden, säger Hanna Ljungberg.

Sveriges EM-resultat

Anders Burström

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!