Fotboll

Tvekampen avgör kvalet

FOTBOLL

Simon Bank: Sverige räcker hela vägen

GÖTEBORG

Kom igen nu, allihop:

Durch, für, gegen, ohne, um. Bratwurst, Bockwurst, Knackwurst, Weisswurst.

6–0 mot Malta.

Hög tid att börja slipa på tyskan igen.

Det finns ett helt fantastiskt foto – jag vet inte vem som tagit det – av Nacka Skoglund, när han i någon match utmanar en back framför ena långsidesläktaren. Det roliga i bilden är inte Nacka, utan publiken. Alla ler. Skrattar. Har roligt.

Kom att tänka på den där bilden i går, medan Ullevi marinerades i mål och vatten. Det var Zlatan jag tänkte på. Förstås.

Det är roligt att titta på honom.

Han blåser bubbelgum under nationalsången, han hyschar Fredrik Ljungberg (Fredrik Ljungberg!), han står och knyter skorna i tre minuter mitt i matchen. Allt det där hände på åtta minuter.

Världstjärnor

Många har förstås synpunkter på det, Ljungberg hade det definitivt. Men tänk, vi har ett landslag men den sortens dynamik; där världsstjärnor krockar och man hittar stor underhållning även i en regnmatch mot Malta.

Skönt lag, Sverige.

Ett lag för VM.

I går var det ras à la Malta, 6–0 mot ett lag som var så lamt att det till och med misslyckades med att slå avsparken rätt.

Sverige var, helt ärligt, inget vidare. Effektivt, men odistinkt. Många slöade till efter paus. Alldeles i matchöppningen struntade till och med tre spelare i att jaga hem på rätt sida när Malta ställde om två mot två efter ett missat svenskt uppspel.

I normala fall utdöms kölhalning, piskstraff och en weekend i Ånge på sånt i ett svenskt landslag.

I går räckte det så bra ändå.

Man tuggade lite tuggummi, klackade lite, sprang lite när det behövdes och gjorde lite mål.

Det kommer att räcka hela vägen till Tyskland 2006 också, till ett VM som är det närmaste vi kommer ett mästerskap på hemmaplan de närmaste femtio åren. Jag kan faktiskt inte tänka mig något annat.

Sverige strålar av klass.

Laget har nu gjort 23 mål på sex matcher i VM-kvalet. Det är fem mål mindre än landslaget gjorde totalt (på 33 matcher) under Lagerbäck/Söderbergs första tre år som förbundskaptener.

Man skulle alltså kunna säga att Sverige har etablerat sig på en helt ny nivå.

Sannolikhetskalkyl

Den nivån är så hög att det är svårt att tänka sig att laget ska behöva halka till på något av de hinder som Fifa lagt i vägen i höst:

Bulgarien hemma:

Jag har inte hört att Stoitjkov fått sparken än, men det kan – så här efter 1–3 i går – bero på att jag inte lyssnat så noga. Laget kan glömma VM, och på de senaste åtta matcherna har de spelat 1–19 mot Sverige.

Ungern borta:

En lite otäck match, Ungern kommer att ha slagit Malta några dagar före. Men med hemmaplansspel (lite högre trebackslinje än senast) kommer Sverige att ha lilla julafton. Jag är inte orolig.

Kroatien borta:

Kroatien vann i Göteborg, de kan vinna här också.

Men så här är det: Om både Sverige och Kroatien vinner sina två föregående matcher kommer oavgjort att vara ett alldeles lysande resultat för båda lagen.

Island hemma:

Sverige mot Eidur Gudjohnsen. Vi är fler.

6–0rgien i går innebär enligt alla sannolikhetskalkyler (eller i alla fall alla jag gjort) att Sverige inte behöver vinna i Kroatien.

Målskillnaden är så stark att det ska ett fullkomligt mirakel till för att inte tio poäng på de avslutande fyra matcherna ska räcka till VM.

Tar Sverige nio poäng är det ändå bara två tvåor (Polen/England, Holland/Tjeckien) som rimligen har chansen att ställa till det.

Nio poäng räcker.

Sverige har därmed råd att halka en gång i höst.

Någon som tror att det här laget gör det två gånger om?

Tänkte väl det.

Durch, für, gegen, ohne um. Bratwurst, Bockwurst, Knackwurst, Weisswurst.

Ska vi säga att vi kör läxförhör någon gång i oktober?

Sveriges tre vägar till fotbolls-VM

Förutsättningarna

Matcherna som leder till VM

Simon Bank

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!