70 sekunder räckte för Ghana

FOTBOLL

Skrällde mot Tjeckien efter stormatch

70 sekunder.

Mer behövde inte Asamoah Gyan för att ge sitt Ghana ledningen i mötet med Tjeckien i grupp E.

Och Ghana höll fotbollsfesten i liv hela matchen när en afrikansk nation tog sin första seger i detta VM.

Foto: En applåd för Ghana Ali Sulley Muntari sköt 2-0 för Ghana – och firade sig själv med en liten applåd.

– Jag är världens lyckligaste man. Vi förlorade första matchen, trots att vi spelade bra. Nu ska vi bara koncentrera oss på matchen mot USA, säger Stehphen Appiah efter 2-0-segern.

Ghana fick en hörna redan i den första matchminuten. Själva hörnan nickades undan av tjeckiska försvarare – men när bollen kom i retur missade backen Tomáz Ujfalusi brytningen och Gyan kunde säkert sätta bollen intill den tjeckiske målvakten Peter Cechs vänstra stolpe.

Koller och Baros saknades

Tjeckien kom till spel utan skadade anfallarna Jan Koller och Milan Baros – och det märktes. Vratislav Lokvenc jagade ensam på topp och Ghana hade relativt lätt för att avvärja de tjeckiska attackerna.

I stället var det Ghana som gick till fortsatt attack – ledningen till trots – och Peter Cech tvingades till en rad kvalificerade räddningar.

I den andra halvlekens 65:e minuten såg det till sist ut som om Cech skulle få kapitulera, när Tomáz Ujfalusi fällde Matthew Amoah i straffområdet. Straff till Ghana och rött kort till olycksbacken Ujfalusi. Samtidigt som domaren Horacio Elizondo delade ut det röda kortet passade Asamoah Gyan att slå straffen – och fick en varning som tack av Elizondo.

När straffen gick om slog Asamoah bollen — i stolpen.

Boateng in i halvtid

Tjeckien försökte jaga en kvittering med 10 man men i stället kom Ghana i anfallsvåg på anfallsvåg – och bara Peter Cech höll laget kvar i matchen.

Till sist kom dock 2-0-målet efter ett vackert anfall på högerkanten. Avslutningen av Ali Sulley Muntari satt otagbart bakom Chelseas stjärnmålvakt

Tjeckiens två bästa chanser kom båda i den sista minuten – men Richard Kingston i Ghanas mål svarade för två blixtrande parader.

AIK:s Derek Boateng byttes in i halvtid i stället för Otto Addo och svarade för en fullt godkänd insats. Boateng varnades i den 75:e minuten efter att ha fällt Tomas Rosicky. AIK:aren var inte ensam om att varnas; totalt delades nio varningar och ett rött kort ut.

I och med segern för Ghana tätnar kampen om en åttondelsplats. Just nu står tre lag (Tjeckien, Italien och Ghana) på tre poäng inför sista omgång. Det kan bli fyra lag på tre poäng – om USA slår Italien senare i kväll...

Rickard Westman