Hans nya straffstil - flaxa som Dudek

FOTBOLL

BREMEN

Räkna med en ny, rörligare Andreas Isaksson om matchen mot Tyskland avgörs från straffpunkten.

Han har inspirerats av den flaxande Champions League-hjälten Jerzy Dudek.

- Det finns vissa grejer man kan göra för att få skytten ur balans. Vi får se vad jag hittar på, säger stjärnmålvakten till Sportbladet.

Foto: "Isak".

"Isak" gick åt rätt håll, åt vänster, men bollen var alldeles för hård och välplacerad för att han skulle nå den. Arjen Robben hade skjutit Holland till semifinal i EM och sträckte armarna i luften.

Två år har gått sedan straffdramat på Estadio Algarve - och nu är Andreas Isaksson redo för en ny rysare.

- Jag har ingenting att förlora. Jag ser möjligheten att göra något kul och positivt. Även om det inte gick vägen den gången är det sådana stunder man kommer att minnas bäst när man lägger av, har han berättat för Sportmagasinet.

"Få dem ur balans"

När landslaget är samlat pratar målvakterna regelbundet om straffar. Andreas Isaksson ångrar att han inte var mer rörlig på mållinjen mot Holland. Han har hänvisat till Jerzy Dudek, som blev stor matchvinnare när Liverpool vann den klassiska Champions League-finalen 2005. Polackens yviga dansande knäckte två av Milans straffskyttar, Andrea Pirlo och Andrei Sjevtjenko.

- Mot Holland fick han aldrig något riktigt övertag. Han kände att han kanske skulle ha gjort det annorlunda, säger landslagets målvaktstränare Lennart Ljung.

- Det gäller att röra sig lite på linjen för att få dem ur balans. Sedan, när man väl går, gäller det att göra det för fullt. För att gå långt måste man kunna vinna på straffar, säger Andreas Isaksson.

Inför lördagens åttondelsfinal mot Tyskland kommer målvakterna att prata alltmer om straffar.

- Vi får försöka hitta på lite finter. Det är inte så lätt att träna på att ta straffar. För målvakterna är det mer mentalt. Det gäller att tro att man ska ta den, säger Ljung.

Så vi kanske får se en svensk "Dudek"?

- Man behöver inte gå till ytterligheter. Vi får se. Det gäller att få ett övertag. Han kanske blir lite aktivare. Man kan tycka vad man vill om Dudek, men han ställer till det för skyttarna, säger Lennart Ljung.

Läs också:

Stefan Holm