Lagerbäcks försvarstal

FOTBOLL

”Jag tycker fortfarande att vi gjorde en riktigt bra match”

Foto: DAGEN EFTER Henrik Larssons och Lars Lagerbäck på söndagens presskonferens.

DORTMUND

Dagen efter 0–0 starten mot Trinidad och Tobago får det svenska landslaget svidande kritik – av de som betyder allra mest:

Fansen.

Nu tror en majoritet av Sportbladets läsare att Sverige inte går vidare från gruppen.

– Jag tycker fortfarande att vi gjorde en riktigt bra match, säger förbundskaptenen Lasse Lagerbäck.

Efter en tung hemresa tillbaka till VM-basen i Bremen och en förmiddag med lättare rehabilitering för startelvan satte sig Lasse Lagerbäck mitt på ett gigantiskt podium i en gigantisk kongresshall – och mötte en våg av eftersläpande kritik från en premiär som blev allt annat än vad Sverige hade önskat sig.

Sågas av läsarna

0–0 mot Trinidad, rankat 47:a i världen, är ett resultat som en majoritet av läsarna inte alls tycker är tillräckligt.

Under det första dygnet efter matchen har Över 55 000 läsare röstat på frågan ”Går Sverige vidare till åttondelsfinal” här på sportbladet.se – och 55 % tror att landslaget inte lyckas ta sig vidare.

66, 3% procent tycker dessutom att matchen var ett taktiskt fiasko av Lasse Lagerbäck, och hela 40 procent tycker att 0–0-smällen till och med är värre än förlusten mot Vitryssland i Salt Lake City-OS 2002.

Lasse Lagerbäck har inte samma bild av premiären.

"Gör en bra match"

– Jag tycker att vi gjorde en riktigt bra match. Jag har haft möjlighet att se de första 60 minuterna och som jag sa i går är jag ganska nöjd med hur vi spelade. Vi kontrollerade händelserna och tillät inte Trinidad att producera några målchanser. De hade ett enda skott på mål, efter en kontring. Vi skapade istället många målchanser och kom till 26 avslut under matchen, vilket är extremt bra.

– Det var en sån här match där du har marginalerna emot dig, och det oturligt inte går att göra mål. Deras målvakt hade förmodligen en av sina bästa dagar också.

Är det något – så här dagen efter – som du känner att ni kunde ha gjort annorlunda?

– Det är en hypotetisk fråga...som jag sa i går – jag kan inte klaga på någon spelare. Jag vet inte om några andra byten hade förändrat resultatet.

Efter utvisningen på Avery John i andra halvlek valde Lasse Lagerbäck att ta in Marcus Allbäck och senare även Kim Källström och Mattias Jonson – taktiska förändringar som även de får frän kritik av Sportbladets läsare.

På söndagen försvarade sig förbundskaptenen:

– När du spelar bra och producerar chanser så är det enligt min filosofi bättre att inte börja göra byten för tidigt, för du vet aldrig riktigt vad som kommer att hända.

– Vi tog in ytterligare en anfallare, och senare ytterligare två offensiva spelare, så jag kan inte säga att jag ångar något.

Var det genant på något vis, tog ni för lätt på motståndet?

– Jag kan säga att de här killarna inte tar för lätt på något motstånd och jag tycker inte att det är genant. Som jag har sagt, det här är sånt som händer i fotboll ibland.

Lagerbäck kommer att ge spelarna återkoppling när analysarbetet av T&T-matchen är helt färdigställt, men redan nu har fokus flyttats mot Paraguay, ett möte som blir en riktig ödesmatch.

Erfarne Henrik Larsson kommer att ha en viktig roll i det mentala jobbet att få landslaget tillbaka på rätt spår igen.

– Självklart var det inte många glada ansikten i omklädningsrummet, men det är normalt för vi är alla vinnare, säger Larsson.

Sveriges tre superswedes – Henke, Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic – lämnade matchen mållösa men den förre Barça-stjärnan har svårt att se vad som skulle ha kunnat göras annorlunda.

– Jag förstår inte vad det är mer man ska ta tag i. Givetvis, om man hade kunnat sätta en balja så hade det varit kanon – men vi dominerade totalt i 90

minuter. Det är klart att vi också är besvikna, men samtidigt måste man se till helheten; hur vi spelar, hur många målchanser vi hade, säger Larsson.

Vad är det viktigaste nu?

– Att vi fortsätter tro på oss själva, att vi fortfarande kan fixa det här. Vi måste fortsätta kämpa och spela vårt spel, utan att gripas av panik.