AIK:s storsatsning

FOTBOLL

Jagar Sundsvalls landslagsman - vill bli topplag inom fyra år

AIK har börjat satsningen inför allsvenskan.

Gif Sundsvalls Mikael Dahlberg ska förstärka anfallet, Väsbys Daniel Arnefjord försvaret och i dagarna tackade klubben nej till ett utländskt bud värt sju miljoner kronor för Derek Boateng.

Det återstår fortfarande 18 superettanpoäng att spela om men Sportbladet kan avslöja att AIK:s värvningschef Stefan Söderberg redan arbetar för högtryck.

Fastställd summa

Styrelsens målsättning är att överleva allsvenskan 2006 och sedan bli en av Sveriges ledande fotbollsklubbar inom tre år.

Därför måste truppen förstärkas i vinter. Framför allt är AIK missnöjda med hur lagets anfallare presterat.

Den forward som står högst upp på önskelistan är Gif Sundsvalls och U21-landslagets Mikael Dahlberg.

- En ung och duktig spelare. Vi kom bra överens när jag hade honom i fjol, säger AIK-tränaren Rikard Norling, tidigare tränare för just Gif Sundsvall.

Några kontakter mellan klubbarna är ännu inte tagna men enligt vad Sportbladet erfar är det en tidsfråga innan Stefan Söderberg hör av sig till Gif Sundsvall.

Säljer med vinst

Mikael Dahlberg har kontrakt till 2007 men enligt vad Sportbladet erfar finns en klausul som gör att han kan lämna Sundsvall för en fastställd summa om "Giffarna" skulle ramla ur allsvenskan.

Summan sägs ligga på 400000 kronor.

- Jag vill inte kommentera enskilda avtal. Alla våra spelare är till salu men prislappen blir det en förhandling om, menar klubbdirektören Urban Hagblom.

AIK:s riskkapitalbolag Agent 03 kan tänka sig att finansiera ett köp av en ung, lovande spelare som senare kan säljas med vinst.

- Vi har inte stängt några dörrar, säger bolagets talesman Ronnie Smith.

Nyligen tackade AIK nej till ett utländskt bud på omkring sju miljoner kronor för Derek Boateng. Boateng kostade 3,4 miljoner när han värvades 2003 och Agent 03 stod för 70 procent av summan.

Nu hade de chansen att få tillbaka sina pengar.

Derek - värdefullast

- Som läget är i dag vill vi hemskt gärna behålla Derek. Vi anser att han är en av våra värdefullaste fotbollsspelare. Han är en del av vår satsning för att ha ett starkt lag nästa säsong.

Räkna också med att Daniel Arnefjord, Stefan Batan och Johan Mjällby kan dyka upp i AIK-tröjan 2006.

Succé i Väsby

Daniel Arnefjord, 26-årig succémittback från Väsby United, har fått ett kontraktsförslag att fundera över.

Johan Mjällby har tecknat ett amatörkontrakt och i november testar han om det sargade knäet håller.

AIK och Stefan Batan är överens om ett kontrakt på 3,5 år. AIK och Assyriska har dock inte enats om övergångssumman. Assyriska vill ha drygt tre miljoner kronor, AIK är beredda att betala ungefär hälften.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan