Adriano tackar Sveriges trupp

FOTBOLL

Kejsaren: Tror de att jag vinner skytteligan? Roligt

Foto: URS FLUEELER/AP
Kunglig Majoriteten spelare tror att Adriano vinner VM:s skytteliga.

WEGGIS

Svenska landslaget tror på Adriano – Adriano tackar det svenska landslaget.

– Roligt att någon tror på mig i alla fall, säger brassen till Sportbladet.

Åtta av spelarna i den svenska VM-truppen tror att Adriano vinner VM:s skytteliga. Det visar en enkät gjord av tidningen Spelmagasinet.

Hans anfallskompis Ronaldo fick inte ens fick hälften så många röster, men kom ändå på andra plats.

Sportbladet ger Adriano beskedet inför Brasiliens första bollträning under uppladdningslägret i schweiziska Weggis – och får ett stort leende till svar.

– Tror de svenska spelarna att jag blir skyttekung? Roligt att höra. Hälsa och tacka. Det är roligt att någon tror på mig i alla fall, säger Adriano.

Hård kritik

Trots att ”O Imperador” – ”Kejsaren” – gjorde 13 mål på 30 matcher i Serie A bedömer de flesta hans säsong som misslyckad.

Han har fått hård kritik i både brasilianska och italienska tidningar. Brasiliansk press har redan börjat spekulera om att förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira kan tänka sig att splittra den så kallade ”Magiska Kvartetten”, och ersätta Adriano med Robinho.

– Det bekymrar jag mig inte för. Om jag spelar bra fotboll så kommer jag att få förtroende. Mister Parreira vet vad som är bäst för laget, och kommer att ta ut laget utifrån det. Skulle det nu bli så att jag får sitta på bänken så kommer jag att vara lugn och ta min chans när den kommer.

Under säsongen har det kommit fram uppgifter om att Adriano har svårt att komma överens med den stora argentinska spelargruppen i Inter.

Nu bekräftar brassen att han trivs betydligt bättre i landslaget än i klubblaget.

– Under VM kommer jag att spela på topp. Jag är bekväm med den här miljön, och det är viktigt för alla oss som inte haft det så lätt i våra klubblag. Här får jag uppskattning, och här strävar alla mot samma mål.

Avgörande spelare

Carlos Alberto Parreira är inte heller det minsta oroad för sin murbräcka:

– Jag har inte pratat enskilt med Adriano. Det behövs inte. Problem i Inter var annorlunda. När han kommer till ”A Seleçao” förändras han och blir till en annan person. Här gillar vi honom. I landslaget är han en avgörande spelare.

Statistiken ger Adriano, Parreira och de svenska landslagsspelarna rätt. Även om ”Kejsarens” tid i Inter har varit upp-och-ner har han alltid fortsatt leverera i de gulgröna färgerna.

Sedan VM 2002 har han gjort hela 22 mål för Brasilien – överlägset flest i laget.

– Vi är ett helt lag fullt av stora spelare. Vi har ett stort ansvar på oss inför VM, men det kommer inte att bli något problem. Vi vet att vi kan spela fotboll, men har fötterna på jorden, summerar Adriano.

Erik Niva