Lyx - för 30 miljoner

FOTBOLL

Hotellet kostar 110 000 kronor/natt: VM blir ändå en vinstaffär

1 av 3 | Foto: XBox och sällskapsspel gillas av spelarna.

BREMEN

Framgång kostar.

Förbundet satsar närmare 30 miljoner för att Sverige ska lyckas i VM.

Bara boendet på femstjärniga Park Hotel i Bremen kostar över 110 000 kronor natten.

- VM blir ändå en vinstaffär. Det är så vi har resonerat, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Landslaget öppnade dörrarna till Park Hotel i går. Det är en storslagen byggnad i en storslagen miljö, men smakar det så kostar det. Förbundet har bokat samtliga 24 dubbelrum och sex sviter i lyxflygeln och ytterligare 25 rum på den flotta, nyrenoverade anläggningen. Enbart dubbelrummen kostar över 3 000 kronor natten. Dessutom tillkommer kostnaden för konferensrum och mat. Uppehället fram till gruppspelets slut kommer att kosta förbundet miljonbelopp.

"Fantastiska rum"

- Vi betalar för oss och har inte försökt deala. Det är jättemycket pengar, men det är viktigt med en bra förläggning. Det här är den bästa vi har haft. Killarna är jättenöjda, säger Mats Engqvist, landslagssekreteraren.

Spelarna bor som kungar och har bland annat tillgång till ett stort uppehållsrum med biljard- och pingisbord och två Xbox 360.

- Boendet betyder väldigt mycket, speciellt när vi ska vara tillsammans under en lång tid. Här har vi fantastiskt fina rum, stora aktivitetsmöjligheter, spa-anläggningar och en fantastisk players lounge, säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson.

- Jag spelar lite pingis och biljard, men mest hänger jag i matsalen. Det är god mat hela tiden, säger Christian Wilhelmsson.

Landslagets kock, Mats Broström, sköter köket med hjälp av två assistenter från hotellet. Vill spelarna ha en speciell rätt försöker han alltid fixa det. Fredrik Ljungberg brukar önska sig lätt stekt tonfisk med rucolasallad.

VM värt 42 miljoner

- Just jag är inte så viktig, men jobbet är det, säger Broström. De som spelar utomlands uppskattar svensk husmanskost och alla färsrätter är populära. I dag åt vi kåldolmar, berättar han.

Efter gruppspelet kommer spelarnas lyxliv ha kostat förbundet 28-30 miljoner kronor, inklusive resor, personalkostnader och ersättning till Zlatan & Co. Förbundet gör ändå en rejäl vinst. Bara VM-biljetten gav 42 miljoner från Fifa, det internationella förbundet.

- Men enda sättet att få ett större överskott är att gå längre i turneringen, säger förbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Läs mer om svenska landslaget:

Stefan Holm