VM - då är de fast på bänken

FOTBOLL

Sverige använder färre avbytare än andra länder: "Ger startelvan trygghet"

Foto: BÄNKVÄRMARE UTE I KYLAN Markus Rosenberg, Kalle Svensson, John Alvbåge, Johan Elmander och Petter Hansson kan inte vara säkra på att få spela under VM.

Statistiken är tydlig - Sverige är ett av de länder som använder sig av minst antal spelare i mästerskapen.

Flera av spelarna utanför den svenska startelvan kommer inte att få spela en minut i VM.

- Det är klart jag blir besviken om det blir så, säger anfallaren Markus Rosenberg.

I VM 2002 i Japan och Sydkorea var Sverige den nation som använde sig av minst antal spelare i hela mästerskapet.

Av 23 stjärnor i truppen fick bara 15 speltid, vilket innebär att åtta stycken inte var på plan en enda minut.

I EM i Portugal använde Lars Lagerbäck 17 spelare. Bara Kroatien och Lettland använde färre med 16 var.

Statistiken visar tydligt att killarna utanför den svenska startelvan löper större risk att inte få spela alls än deras motsvarigheter i de flesta andra länder.

"Man fokuserar på sin roll"

- Det är inte mycket jag kan göra om jag inte får komma in och spela. Men det är klart jag hade blivit besviken om jag inte hade fått spela. Jag ligger gärna på hotell en månad om jag bara får spela en enda minut, säger Markus Rosenberg.

Hur motiverar du dig när du vet att du kanske inte får spela?

- Det funkar nog likadant för alla, att man fokuserar på sin roll. Teddy Lucic fokuserar på att han ska spela varje match och jag fokuserar på att vara försteinhoppare. Min roll är att sitta på bänken och peppa grabbarna, och förhoppningsvis få några minuter. Konkurrensen är som den är, det är inte mycket att göra åt.

Markus Rosenberg gjorde en ganska medioker insats i senaste träningslandskampen mot Finland, men han är inte rädd för att den försämrat hans chanser.

- En riktig pissematch, men det är så det är tyvärr. Det är lite synd, man vill ju visa vad man kan. Men jag tror inte den matchen var avgörande. Det hade varit mer avgörande om jag gjort riktigt bra ifrån mig. Då hade nog chanserna ökat, men jag tror inte de har minskat nu.

Elmander tränar extra

Johan Elmander är en annan av anfallsspelarna som är utanför startelvan. Han inser också risken för noll minuter och lägger därför en hel del energi på att utveckla sitt spel så att han kan konkurrera om en plats som yttermittfältare.

- På planen blir det moment som man tycker man behöver gnugga på. Jag tränade inlägg lite extra, för de var inte de bästa från mig tidigare på träningen i dag (läs i går).

Medan vissa spelare riskerar att inte spela alls är det tänkt att vissa ska spela hela tiden. Tobias Linderoth är en av dem. Han tror att det är en medveten strategi av förbundskaptenerna.

- Det är väl förbundskaptenernas sätt att tänka på det - att de har en startelva klar i huvudet och att de ger de spelarna chansen hela tiden. Det kan vara positivt. Fungerar det sen inte så har de alternativ att sätta in också. Det är en trygghet för spelarna naturligtvis; att veta att man får chansen och att man får den fullt ut.

Och det har gått bra i mästerskapen?

- Deras modell funkar perfekt. Det kan man inte säga så mycket om.

Här är spelarna som riskerar att bli helt utan speltid i VM

Polen luftade flest spelare 2002

Johan Flinck