”Experterna har gått för långt...”

FOTBOLL

Svensson om kritiken: Jag är en känslomänniska, det är inte roligt

Foto: I källströms skugga Anders Svensson tycker att jämförelsen med Kim Källström är orättvis. Bäst vore, säger Svensson, om de fick spela båda två. Något som Sveriges fotbollsexperter har delade meningar om: ”Kim har alltid blivit lite misshandlad och inbjuden med armbågen, men för mig är det självklart att han har ett större register än Anders” säger expertkommentatorn Bo Petersson.

Fotbollsexperterna vill peta Anders Svensson, 29, till förmån för Kim Källström, 23.

Boråsmittfältaren har tagit illa vid sig av kritiken.

- Vissa experter går lite för långt för att hävda sig, säger han.

Han har varit med om det förr. Men då handlade om att få in honom själv i landslaget.

- Vid VM i Japan ville folket ha in mig trots att Magnus Svensson och Håkan Mild gjort bra matcher. Då var jag den spännande nye spelaren, säger Anders Svensson.

Så blev det också.

Given på mitten

Svensson gjorde ett klassiskt frisparksmål mot Argentina och har sedan dess varit mer eller mindre given centralt på mittfältet.

Svensson har haft mycket stor betydelse i svensk målproduktion via egna mål, målgivande passningar eller uppbyggnaden av anfallen.

Nu är han i den motsatta situationen.

Anders Svensson utmanas rejält av Kim Källström.

"Jobbigt och frustrerande"

Efter Frankrikeproffset starka säsong och insats mot Finland i förra veckan är det många fotbollsexperter i tidningar, radio och tv som vill ha in Källström på Svenssons plats.

- Jag ljuger om jag inte säger att det är lite jobbigt och frustrerande.

Varför är det jobbigt?

- Jag tycker jag är tillräckligt bra för att spela i startelvan. Jag har presterat när jag har spelat. Det har klivits över i en del kommentarer, det är inte roligt. Jag är en känslomänniska.

Anders Svensson menar att Kim Källström och han jämförs på ett felaktigt sätt, att det passar att använda dem vid olika tillfällen - delvis beroende på motstånd och hur Sverige vill spela.

"Fantastiska passningar"

- Vi är ganska olika som spelare. Vi spelar i olika roller. Kim kommer från ett 4-3-3-system där han har en fri roll mellan defensiv och offensiv. Kim slog ett par fantastiska passningar mot Finland. Det var när han kom långt ner och kunde slå långt, säger Svensson.

Uppenbarligen tycker han inte att fotbollstyckarna uppmärksammat skillnaderna tillräckligt väl.

Folkets uppskattning

- Vissa experter går lite för långt för att hävda sig och göra intryck på folk. Och folk påverkas av det också.

-Vad de experterna tycker kanske inte har så stor betydelse, men folk förväntar ju sig att de ska ha den kunskapen.

Använder du kritiken som tändvätska?

- Ja, jag försöker. Att få folkets uppskattning är viktigare. Jag tror många uppskattar mig - och Kim. Det bästa är om folk vill att vi ska spela båda två" säger Anders Svensson med ett leende.

SKA SVENSSON ELLER KÄLLSTRÖM STARTA I VM?

Michael Wagner