ORDERN: IN OCH SKJUT!

FOTBOLL

Kim: När man väl träffar blir det bra fräs

BERLIN

Det är skarpt läge mot Paraguay i kväll.

Då måste Sverige få ordning på skyttet.

Vapnet: Kim Källströms vänsterkanon.

- Den nya bollen sticker iväg, så det är bra att skjuta, säger målvakten Andreas Isaksson till Sportbladet.

Olof Mellberg dundrade iväg ett skott som landade på Westfalenstadions läktare och Henrik Larsson sköt i slutminuterna ett distansskott utanför Shaka Hislops vänstra stolpe.

Sverige hade kunnat skjuta Trinidad och Tobago i sank, men utnyttjade inte möjligheterna med den nya VM-bollen. Det är bara att titta på de övriga matcherna för att inse att det lönar sig.

Pang, pang, pang.

Målvakterna har varit chanslösa när motståndarna dragit till på distans.

Tankar på kanonen

Talar det för Kim Källström mot Paraguay? Den petade mittfältsstjärnan fick själv frågan av Sportbladet när han med sänkt huvud passerade den mixade zonen efter premiären.

- Vi har tillräckligt mycket chanser för att vinna ändå, svarade Källström med en suck som tillägg.

Även Lars Lagerbäck fick frågan, om det just med tanke på Kims kanon fanns några tankar på att byta in honom tidigare än vad som nu blev fallet.

- Ja, vi hade funderingar i halvtid hur vi skulle byta beroende på matchutvecklingen. Eftersom vi spelade bra och skapade chanser ville vi inte röra om för mycket, svarade han.

Nu blev det inte mycket till distansskytte ...

- Det blev inte en sådan match. De spelade ganska defensivt i första halvlek, ännu mer i andra. Det fanns inte utrymme eftersom de spelade med mycket folk runt eget straffområde. Vi hade ett antal skottsituationer som de blockerade.

"Skottet sitter bra"

Mot Paraguay tror Lagerbäck att Kims egenskaper kommer bättre till nytta, och därför tar han plats i startelvan på Anders Svenssons bekostnad.

Ordern är given:

- In och skjut.

- Skottet sitter bra. Jag hade några bra skott mot Chile. Det är viktigt att komma i sådana lägen. Bollen är ganska lätt, så när man väl träffar blir det bra fräs, sa Kim Källström under en intervju i Bremen.

"Bollen sticker iväg"

Andreas Isaksson, i egenskap av målvakt, vet hur svårt det är när bollen kommer farande som en häxpipa.

- Skyttet kan bli bättre och det är bra att skjuta mycket. Det har ju blivit några riktiga skott i krysset, några riktiga rökare. Ett lag som Ghana sköt väldigt mycket, även om skotten inte gick i mål. Ja, många lag skjuter mycket på distans. Den nya bollen sticker iväg. Det är aldrig fel att skjuta, säger Andreas Isaksson.

Vi5 EXTRA: Bör Sverige skjuta mer än i premiären?

Foto: Mattias Jonson.

Läs också:

Stefan Holm